logo

Tipy na jedlé a eko vianočné darčeky

granola

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Jedlé darčeky

Podarovať chutné a domáce darčeky, to sa oplatí. Nielen, že viete, čo presne obsahujú, ale do prípravy dáte aj svoje srdce a ono to je potom cítiť. Možno  chcete obdarovať aj tých, ktorí s vami nie sú v Štedrý večer pri stromčeku, no radi by ste ich potešili drobnosťou. Mám pre vás teda zopár tipov. Ja tieto jedlé darčeky rada rozdávam počas celého roka, nielen na Vianoce :)

Domáce džemy

A čím by ste teda mohli potešiť svojich kamošov či kolegov? Pre sladké jazýčky vylovte zo špajze domáci džem, ktorý ste pripravovali v lete ( u nás ide na dračku marhuľový a čučoriedkový). Ak ste v lete veľmi nezavárali, stíhate ešte pripraviť napríklad toto lahodné jablkové maslo.

Pre mlsanie rovno z pohára zas odporúčam slaný karamel. Ja síce vravím, že sa hodí na palacinky, lievance, či do koláčov, ale verte mi že najlepšie chutí vyjedať ho len tak lyžičkou :)

jablká, zaváraniny, jablkové maslo
Jablkové maslo je hustý džem z jabĺk prevoňaný škoricou.

Granola

Chronických nestíhačov určite poteší, keď vyriešite raňajky za nich. Upečte im domácu granolu. Je trvanlivá, môžete ju namiešať podľa chuti a je na vás, či pripravíte malé jednorázové porcie pre kolegov v práci alebo veľké balenie pre najlepšiu kamošku.

granola

Sypaná zmes na sušienky

Ak máte medzi blízkymi food nadšencov, pripravte im do fľaše zmes na domáce sušienky. Okrem toho, že to bude krásnou dekoráciou, stačí kedykoľvek pridať maslo a vajíčko, aby sa z nich vyčarovali chrumkavé domáce cookies. Viacero receptov na domáce sušienky nájdete tu.

Pre gurmánov

Pre fajnšmekrov môžete pripraviť ochutený olivový olej, či nakladaný hermelín. V tom prvom prípade stačí, ak do menšej fľaše pripravíte zmes bylín, cesnaku, čili papričiek a zalejete kvalitným oliváčom. V tom druhom sa môžete inšpirovať mojím chutným receptom na nakladaný hermelín.

Zopár tipov na ekologické darčeky

Ak preferujete udržateľné darčeky, avšak nestíhate pripraviť nič vlastnoručne, mám zopár tipov na užitočné krásnosti od slovenských predajcov.

Obaly na potraviny

Namiesto jednorázových sáčkov a kuchynskej fólie môže v kuchyni poslúžiť obal Bee’s Wrap vyrobený z organickej bavlny napustený včelím voskom. Je umývateľný, znova použiteľný a dokonca kompostovateľný.

Vrecká na ovocie a zeleninu

Najlepší odpad je ten, ktorý nevznikne. Ak vás tiež mrzí, že mikroténové vrecko určené na ovocie či zeleninu sa potrhá ešte cestou z obchodu a putuje do koša, riešením sú vrecká šité zo starých záclon, vriec, či iných materiálov. Takéto znovu použiteľné vrecká už nájdete v mnohých ekologických eshopoch. Moja kamarátka Janka vám rada ušije takéto jednoduché vrecká a nielen to. Vo svojom projekte Upcyclove sa venuje aj upcyklácii starého šatstva na jedinečné kúsky pre malých i veľkých.

Ľanové vreckúško na chlieb a iné kváskovacie radosti

Asi každý má dnes vo svojom okolí niekoho, kto si pečie doma svoj kváskový chlebík. Táto kvásková vlna nadšenia so sebou nesie aj viacero nápadov na užitočné darčeky pre kváskoholikov. Či už je to ľanové vrecúško na chlieb, nové ošatky, či narezávatko… Ja som pred rokom dostala ručne šité ľanové vrecko, ktoré rada na domáci chlebík používam. 

ľanové vrecko chlieb ľan

Prírodná kozmetika

Na Slovensku máme prekvapivo dosť výrobcov prírodnej kozmetiky a tak je z čoho vyberať. Ak ste v rámci nakupovania vianočných balíčkov chceli siahnuť po limitovanej edícii vyskladanej vianočnej kazety sprcháč – hubka – telové mlieko, dajte si stopku. Za podobný budget je možné kúpiť už aj kvalitnú prírodnú kozmetiku v ekologických obaloch. A tak nielen, že podporíte slovenských výrobcov, ale aj zohľadníte šetrenie životného prostredia a zdravie vašich blízkych. Mojou obľúbenou je napríklad značka Soaphoria a ich neskutočne voňavý telový peeling Mliečne potešenie. 

Ak sa vám môj článok páčil, môžete ho zdieľať ďalej. A ak vám v zozname niečo chýba, podeľte sa o svoje ďalšie tipy v komentároch!

Ela


Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.