logo

Pšeničný zemiakový chlieb

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Tento kváskový chlieb vznikol prvýkrát trochu omylom. Pôvodne som robila cesto na batátové žemličky, avšak narýchlo som potrebovala chlieb, tak som cesto stočila do ošatky. Takýto zemiakový chlieb nám zachutil a odvtedy som ho piekla už viackrát. Je jedno, či pridáte obyčajné zemiaky alebo sladké zemiaky. Batáty dodajú chlebu peknú oranžovú farbu.

Pšeničný rozkvas si pripravte vopred – 1 lyžicu materského kvásku zmiešajte s 90 g hladkej pšeničnej múky a 120 g vody. Nechajte kvasiť 8-12 hodín. Odoberte si lyžicu a zvyšok použite na chlieb.

Pšeničný zemiakový chlieb

  • 200 g pšeničného rozkvasu
  • 650 g pšeničnej múky (dávam hladkú, časť môže byť chlebová)
  • 350 g vody
  • 200 g uvarených zemiakov alebo batátov (sladký zemiak)
  • 12 g soli

V mise najprv zmiešame rozkvas, múku a vodu. Necháme postáť 30-60 minút. Potom pridáme rozmixované zemiakové pyré a soľ. Rukami alebo v robote za 15 minút vymiesime pružné cesto. Necháme kysnúť v mise cca 2 hodiny. Preložíme na pomúčenú dosku, premiesime a vytvarujeme bochník. Vložíme do pomúčenej ošatky a necháme kysnúť, kým skoro zdvojnásobí objem (buď pri izbovej teplote, alebo aj cez noc v chladničke). Rúru predhrejeme s dvoma plechmi na 240 st.C. Na vyhriaty spodný plech vylejeme 2 dcl vody, na vrchný plech vyklopíme chlieb z ošatky.

Pečenie – niekedy som piekla iba na horný + dolný ohrev, dnes najradšej na teplovzdušný program. Môžete si vybrať podľa svojho zvyku alebo rúry. Chlieb treba piecť celkovo cca 45 minút a keď je upečený, vydáva dutý zvuk pri poklopaní zdola.

Horný+ spodný ohrev: pečieme prvých 10-15 minút na 230 st. C, potom znížíme na 200 st. a pečieme 30-35 minút. Spolu cca 45 minút.

Teplovzdušná rúra: prvých 10 minút na 220 st., potom 35 minút na 180 st. C. Poklopom na chlebík zdola zistíme, či je upečený.

Pre dobrú chuť necháme chlieb celkom vychladnúť na mriežke, až potom krájame.

Ak vyskúšate pšeničný zemiakový chlieb podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch :)

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.