logo

Spoločné varenie a stolovanie s deťmi

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi


Náš synček už má vyše roka a je vo období, kedy sa aktívne zaujíma o všetko okolo neho. Najzaujímavejšie sú aktivity, ktoré robí mama. Všetko po mne opakuje, má však pritom vlastné pravidlá. A tak keď “pečie chlieb”, múku najprv rozsype po zemi, keď “vešia prádlo”, skúša sa na sušiak zavesiť ako opička a gombíky na práčke zásadne stláča uprostred zapnutého programu. Zo začiatku som z týchto jeho nápadov bola úprimne zhrozená, lebo som mala pocit, že nedokážem doma ani jednu vec urobiť normálne. Potom mi však došlo, že synček skrátka iba chce byť súčasťou môjho sveta a napodobňuje veci, ktoré vidí. Začala som ho viac zapájať do domácich aktivít a zistila som, že sa mu to veľmi páči. Prečítajte si mojich zopár rád o tom, ako zvládnuť spoločné varenie a stolovanie s deťmi.

 

Kuchyňa je srdce domova 

Aj keď je každé dieťa iné, asi len máloktoré sa pravidelne samostatne zahrá práve v čase, keď mama potrebuje čas na varenie či upratovanie :) U nás doma sa osvedčilo zapojenie do týchto aktivít. Chce to veľa trpezlivosti a viac času, deťom sa však oplatí venovať jedno aj druhé.

Ako môžete zamestnať deti počas varenia?

Menším deťom môžete podávať do rúk suroviny, z ktorých sa chystáte variť. Trénujú si tak rôzne úchopy, ako aj schopnosť prijať a odovzdať vec z ruky. Vnímajú rôzne štruktúry, povrchy, hmotnosti aj tvary. Alebo im podajte malý hrniec s pokrievkou a vareškou, budú vás s radosťou napodobňovať. 

Staršie deti môžu pomôcť aktívnejšie. Plastovým nožom nakrájať zeleninu, urobiť zálievku na šalát, či miešať cesto na koláč. Pod vašim dohľadom si maslom natrieť chlebík na desiatu, umyť za sebou tanierik a pohár… 

Zapojením do prípravy jedla si deti viac uvedomujú, že obed na stole nepristál z Marsu, ale že je za ním skutočná práca. A verte tomu, že takto spoločne pripravený obed im bude aj viac chutiť. 

Spoločné stolovanie je základ

Po spoločnom varení by malo nasledovať aj spoločné stolovanie s deťmi. V skutočnosti to možno veľakrát vyzerá tak, že mama len rýchlo kŕmi dieťa, sama po ňom dojedá postojačky, otec si vezme jedlo k telke a vidina spoločného stolovania je opäť v nedohľadne. Chce to trpezlivosť a plánovanie. 


Rodinné stolovanie ponúka priestor na spoločnú rodinnú konverzáciu. Dieťa tento čas vníma ako spoločnú aktivitu, ktorá stmeľuje rodinu. Prostredníctvom nej sa učí povedať “prosím” a “ďakujem”, trénuje si zdvorilosť, získava zručnosť s používaním príboru. A v neposlednom rade môžete pri spoločnom stole ísť deťom príkladom aj v zdravom stravovaní.

Nemáte spoločné stolovanie zatiaľ zaužívané? Trénujte ho postupne. Zo začiatku si dajte predsavzatie, že aspoň párkrát do týždňa si jedlo vychutnáte pri stole spolu ako rodina. Môžete si napríklad určiť, že cez týždeň to bude večera a počas víkendu si doprajete spoločné raňajky.

Ja si z detstva živo pamätám na naše pohodové sobotné raňajky, sviatočné nedeľné obedy, či keď nám uprostred týždňa mamka len tak zamiesila na šišky. A preto chcem aby aj náš synček mal podobné spomienky.

Lebo čas, ktorý svojim deťom venujeme pri stole ako rodina, nie je nikdy stratený.

Tu sa inšpirujte mojimi receptami, ktoré chutia deťom :)

Ďakujem, že ste si môj článok prečítali. Ak sa vám páčil, môžete ho zdieľať ďalej. Jedávate s deťmi pri spoločnom stole? A darí sa vám zaujať deti pri varení či domácich prácach? Budem sa tešiť na vaše reakcie v komentároch tu, alebo na FB Zo srdca do hrnca :)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.