logo

Zaváraný karfiol

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Recept na zaváraný karfiol mám zo socialistickej knižky „Konzervovanie v domácnosti“. Je jednoduchý, perfektný chuťou a hodí sa k takým tým klasickým drevorubačským jedlám. Len si predstavte pomaly varené koleno, ku ktorému naservírujete trochu chrenu, trochu horčice, zavárané uhorky a tento pikantný karfiol, mne sa už teraz zbiehajú slinky :) A verte mi, že keď ho vyberiete k nedeľnému obedu, len tak sa po ňom zapráši. 

Najlepšie sa plní do klasických 7-decových fliaš, prípadne do menších so širokým hrdlom. Karfiol môžete uložiť do fliaš len samotný, alebo s trochou malých cibuliek, čili papričiek, či plátkom kapie. U nás ho chceme jedine štipľavý, takže domáce chilli to istí.

Koľko nálevu potrebujete? Na 3 stredne veľké karfioly som použila polovicu základného množstva nálevu. Najjednoduchšie bude, keď si karfiol uložíte do fliaš a zmeráte si množstvo tekutiny, ktoré vojde do jednej fľaše. Vynásobte si to počtom fliaš a máte orientačne množstvo nálevu, ktoré si máte pripraviť.

Suroviny na zaváraný karfiol:

  • karfiol
  • cibuľa (ideálne drobná)
  • chilli papričky (2-3 ks na jednu fľašu)

Na dno každého pohára uložíme:

  • 2-4 ks nového korenia
  • 2-4 ks čierneho korenia
  • 1 menší bobkový list (alebo úlomok väčšieho)

Nálev:

  • 4 litre vody
  • 1 liter 8% octu
  • 100 g kuchynskej soli
  • 350 g cukru

Ako pripravíme zaváraný karfiol:

Karfiol očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Obvaríme ho vo vriacej slanej vode 5 minút, trochu zmäkne. Schladíme a nakrájame na menšie kusy, aby sa vošiel do fliaš. Na dno fľaše pridáme bobkový list, čierne a nové korenie. Vložíme karfiol a podľa chuti môžeme pridať aj 2-3 chilli papričky a zopár malých cibuliek, alebo veľkú cibuľu nakrájanú na kolieska. Uvaríme si potrebné množstvo nálevu, zalejeme do fliaš, pevne zatvoríme a sterilizujeme pri 80-85 st. C 20-25 minút. Horúce fľaše otočíme dole dnom, prikryjeme dekou a necháme celkom vychladnúť.

Ak vyskúšate zaváraný karfiol podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch! :-)

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.