logo

Ryžový nákyp

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Niektoré klasické jedlá nás dokážu preniesť časom, posadiť do školskej jedálne a na jazyku s príchuťou hliníkovej vidličky nám pripomenú všetky radosti a boliestky duše školáka zo základky. Myslím, že na žiadne jedlo z jedálne nespomínam s takou láskou, ako práve na ryžový nákyp. No dobre, doťahuje sa ešte žemľovka, lebo tiež mala navrchu bielkovú penu. Ale ten čerstvý ryžový nákyp poliaty kompótovou šťavou, s penou vyššou než on sám, to bolo pre mňa stelesnenie blaženosti. Lebo všetko ostatné vedela lepšie urobiť mamka či babka, ale ryžový nákyp z jedálne bol len jeden.

A tak si občas predstavujem, aké by to bolo, znova sa s táckou v ruke postaviť do fronty na obed. Keď sa na mňa blížil rad, vždy som si počítala kúsky, či mi vyjde stred alebo kraj. Kraje som nikdy nechcela! :) Možno by stálo za to vypýtať recept od školských kuchárok. Ktovie, či by sa podelili. Verím však, že vám bude chutiť aj tento môj.

Dlho som špekulovala, ako urobiť čo najlepšiu bielkovú penu s čo najmenším množstvom cukru. Skúšala som bielka vyšľahať s trstinovým či kokosovým cukrom, šetrila som každý gram, pena však vždy spadla, až som to jednoducho vzdala. Dobrá bielková pena znamená kopec bieleho práškového cukru a samozrejme čím viac bielok (ak máte zvyšné bielka z iného pečenia, použite ich navyše do peny). Na jedno bielko dávam 1 PL práškového cukru. Najprv bielky vyšľahám do polotuha, potom pridávam cukor po lyžiciach.

Ak nechcete zbytočne do nákypu pridávať cukor, urobte ho bez peny. Vyšľahané bielka bez cukru zamiešajte nakoniec rovno do ryže.

Ako si pripraviť ryžový nákyp:

  • 2 hrnčeky ryže (najlepšie guľatej)
  • voda
  • soľ
  • 1,5 – 2 hrnčeky mlieka
  • 3 vajcia
  • 3 PL cukru
  • 125 g masla
  • štipka vanilky
  • 4-5 menších jabĺk (alebo iné ovocie podľa chuti)
  • maslo + krupica/hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu
  • + práškový cukor na bielkovú penu
  • pekáč 30×20 cm
  1. Ryžu dáme uvariť do vody obvyklým spôsobom s troškou soli. Ja dávam na 1 hrnček ryže 1,5 hrnčeka vody. Uvaríme 10 minút na miernom ohni, odkryjeme a za stáleho miešania prilievame mlieko.
  2. Odstavíme z ohňa, postupne pridáme cukor, vanilku, maslo a vaječné žĺtky, dobre premiešame.
  3. Bielka sa môžu dať do ryže, alebo navrch ako bielková pena. Ak chcete penu, odložte ich zatiaľ bokom. Ak chcete dovnútra ryže, vyšľahajte bielky dotuha a zľahka vmiešajte do ryžovej hmoty.
  4. Pekáč (30x 20 cm) vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo krupicou. Vylejeme ryžu, poukladáme jablká alebo iné ovocie a zatlačíme dovnútra. Dáme piecť na 170 st. C približne 30-35 minút.
  5. Ak robíme bielkovú penu navrch, ku koncu pečenia vyšľaháme bielka s práškovým cukrom. Na každé bielko dávam 1 PL práškového cukru. Potrieme povrchu nákypu a zapečieme ešte 12-14 minút pri 160 st. C.
  6. Po upečení nechávam varešku v dvierkach rúry, aby nákyp trochu vychladol a pena nespadla. Keď trochu vychladne, lepšie sa krája.

Dobrú chuť!

Tip pre celiatikov: samotný ryžový nákyp je bezlepkové jedlo, stačí ak aj plech pred pečením vysypete bezlepkovou múkou.

Ak vyskúšate ryžový nákyp podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca … a pokojne aj tu v komentároch! :-)

Ela

4 thoughts on “Ryžový nákyp”

  1. Jeden z najlepších nákypov aké som kedy robila, a to som mala roky svoj obľúbený recept :) Určite odkladám do môjho zošitka s receptami !

  2. Vynikajúci nákyp a pritom toto jedlo nikdy nepatrilo k mojim obľúbeným No mením názor a ukladám si ho, všetci sme si pochutili :)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.