logo

Špagety Peperoncino

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Keď sme v júli tohto roku navštívili Toskánsko, jedlo bolo pre mňa úžasným zážitkom. Kamkoľvek sme prišli, vždy sme sa dobre najedli. Domáce cestoviny, jednoduché omáčky, vyzretý parmezán, čerstvé ryby, k tomu dobré víno. Všetko také obyčajné a nedbalé, že máte pocit ako by ste ani nesedeli v reštaurácii, ale doma u talianskej nonny, ktorá sa o vás s láskou stará ako o vlastného :) 

A Casa Mia – zvonku nenápadná, vnútri útulná

Podobné pocity vo mne zanechala návšteva maličkej reštaurácie A Casa Mia uprostred toskánskeho vidieka, v malom mestečku Montefiridolfi. Nenápadný vstup z ulice by sa dal ľahko prehliadnuť, my sme však šli na odporučenie a bol to teda gastronomický zážitok.

Keď sme vošli dovnútra, prekvapilo ma, že reštaurácia je vlastne jedna útulná miestnosť so šiestimi stolmi. Jej majiteľ, kučeravý Mauritzio, pobehoval okolo a hosťom kládol na stoly taniere a panvice s rozvoniavajúcou pastou. Vedľa pri stole popíjali nonny k obedu svoje vínko a môj výber padol na spaghetti peperoncino s poznámkou v jedálnom lístku že „extra spicy“. Aj keď milujem pikantné jedlá, skúšala som vyjednať u Mauritzia trochu jemnejšiu verziu, na čo len s úsmevom mávol rukou, že je to very hot a basta! :)

Špagety Peperoncino od Mauritzia

Asi tušíte, že tie špagety boli pre mňa zážitkom. Boli pre mňa vlastne všetkým, čím pre mňa Taliansko je. Farebné, vychutené, štipľavé a neskutočne lahodné. Kombinácia slaniny, čerstvých paradajok a peperoncina s bylinkami bola taká perfektná, že som si ju po príchode domov musela zopakovať.

Korenie peperoncino je zmes sušeného cesnaku, chilli, petržlenu, prípadne aj bazalky.

Chilli tam má riadne grády. Prvýkrát som nevedela, koľko toho pridať a potom sme to nevedeli dojesť :) Áno, má to štípať a poriadne, ale tak, že stále cítite chuť jedla a to vás na tom baví. Toto nie je pre fajnovky, ale pre milovníkov ostrých chutí. Na zjemnenie pálivosti slúži v tomto recepte dobre domáca slanina ako aj kvalitný olivový olej. A poďme už variť!

Na špagety Peperoncino pre 2 osoby potrebujeme:

Príprava je veľmi jednoduchá, chuť je dokonalá.

Špagety uvaríme podľa návodu.

Paradajky nakrájame na kocky, semienka dáme preč.

Na panvici si zľahka opečieme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme korenie peperoncino, premiešame a vypneme z ohňa.

Vložíme uvarené špagety, pridáme nakrájané paradajky, prelejeme kvalitným olivovým olejom a posypeme čerstvým petržlenom.

Podávame z panvičky.

Tak čo myslíte, vyšli mi špagety peperoncino aspoň také lákavé ako tie od Mauritzia? :)

Ak vyskúšate špagety peperoncino podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca … a pokojne aj tu v komentároch! :-)

Ela

Tento recept vznikol v spolupráci s e-shopom powerlogy.com

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.