logo

Zeleninová polievka s červenou šošovicou a pšenom

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Jednoduchá zeleninová polievka má množstvo variácií a každý ju doma varí trochu inak. Aj v tom je skryté čaro domácich chutí a teplo domova. Keďže som doma začala variť spoločné jedlá aj pre nášho ročného synčeka, o to viac sa snažím, aby boli naše taniere čo najvýživnejšie. A tak som obyčajnú zeleninovú polievku obohatila o trochu strukovín a pšena. Takto je sýtšia a bohatšia na živiny. Mám rada aj fazuľu a cícer, avšak nie vždy ich stihnem vopred namáčať pred varením. Preto mať poruke červenú šošovicu je fajn, ak je k tomu ešte polená, je uvarená za pár minút. Pšeno potrebuje 15 minút a rýchla zeleninová polievka plná dobrých surovín je na svete.

Keď varím zeleninovú polievku, zeleninu vždy najprv podusím na oleji. Pridá jej to na chuti a polievka získa lepšiu farbu. Moje obľúbené kombo je olivový olej a ghee (prepustené maslo) v rovnakom pomere, teda asi čajová lyžička z každého.

V recepte uvádzam zeleninový vývar, väčšinou si nechávam vodu ktorá mi ostane z varenia brokolice, či zeleru (napríklad na zelerové hranolky). Ak nemáte zeleninový vývar, pridajte okrem strúhanej zeleniny navyše pár celých kúskov, ktoré pridajú polievke viac chuti. Taká oranžová cvikla pustí krásnu farbu, fenikel zaujímavú arómu, alebo dajte kúsok zeleru a na kocky nakrájané zemiaky.

Keď dusím zeleninu, pridám medzi prsty sušených byliniek, najčastejšie senovku, trochu oregana, či majoránky, rascu, jednoducho čo mi príde pod ruky. ktoré bylinky používate pri varení najradšej vy?

Zeleninová polievka s červenou šošovicou a pšenom:

  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 2 hrste červenej šošovice
  • hrsť pšena
  • 1 l vody
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • čerstvá vňať (petržlen, zeler, magi) + sušená senovka, oregano, rasca, soľ
  • olivový olej a ghee

Mrkvu a petržlen postrúhame nahrubo. Do hrnca dáme trochu olivového oleja a ghee masla (pomer 1:1) a pár minút opečieme postrúhanú zeleninu, pridáme trochu korenia a byliniek. Zalejeme vodou (vývarom), pridáme cibuľu a čerstvú vňať. Uvedieme do varu, vsypeme červenú šošovicu a pšeno. Varíme 15 minút, podľa chuti pridáme soľ a podávame.

Ak vyskúšate zeleninová polievku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch! :-)

Ela

Tento recept vznikol v spolupráci s e-shopom nutiva.sk 

2 thoughts on “Zeleninová polievka s červenou šošovicou a pšenom”

  1. Dobrý deň, prosim vas tu cibulu pridavat celú do polievky, alebo nakrájat na malé kocky? v recepte to nie je uvedene..dakujem

    • Dobrý deň Andrea, ja dávam cibuľu celú, ale ak máte doma radi kúsky cibule v polievke, môžete dať aj nakrájanú, urobí chuť tak aj tak :) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.