logo

Veľkonočná hrudka

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Veľká noc sa u nás nesie v znamení tradícií a keďže som z východného Slovenska, zvykom je pripraviť na stôl klasické špeciality ako sú veľkonočná hrudka, domáce klobásy a šunky, zemiakový šalát, cvikla, či biely koláč. Každý rok sme tieto sviatky trávili u rodičov, a tak som do týchto tradičných záležitostí vždy rada vniesla aj niečo iné, či už ľahší šalát s avokádovou majonézou, alebo zákusky kde som schovala zeleninu. Tento rok trávime Veľkú noc v užšom kruhu, preto budem sama pripravovať klasiku. A sem patrí nepochybne aj poctivá veľkonočná hrudka z domácich vajec :)

Veľkonočná hrudka:

  • 10 vajec
  • 1 l plnotučného mlieka
  • 1,5-2 PL cukru
  • 1/2 KL soli
  1. Cca 7 dcl mlieka dáme zovrieť do hrnca. Medzitým si rozbijeme vajíčka (ideálne každé vajíčko najprv osobitne do pohára). Vajcia ponorným mixérom rozmixujeme so zvyšným mliekom. Keď už mlieko v hrnci začína vrieť, vlejeme vajcia, pridáme soľ a cukor a miešame.
  2. V priebehu pár minút sa bielkoviny vyzrážajú a začnú sa tvoriť najprv menšie, postupne veľké hrudky.

3. Túto hmotu prelejeme cez riedku utierku alebo gázu. (Srvátku nevylievajte, použite ju namiesto vody pri pečení chleba.) V utierke vytvarujeme okrúhlu hrudku a zavesíme, aby zvyšná srvátka ešte vytiekla.

 

4. Po 3-4 hodinách veľkonočná hrudka vychladne a stečie, odložíme ju do chladničky. Podávame k veľkonočným špecialitám.

Páčil sa vám recept? Podeľte sa o skúsenosť v komentári dole :)

A nezabudnite použiť hashtag #zosrdcadohrnca aby som vás našla aj na Instagrame!

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.