logo

Pomaly pečená divina s mrkvovými haluškami

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Hoci som neplánovala pridať sem tento recept, pečená divina s mrkvovými haluškami sa mi tak vydarila, že vám ju jednoducho musím odporučiť. Väčšinou divinu upravujem na guľáš alebo si z jemnejšieho mäsa pripravíme steak. Mali sme však doma väčší kus mäsa a chcela som mať aj menej starostí z miešaním v hrnci, tak som mäso dala pomaly piecť na pekáč a oplatilo sa. Mäso bolo mäkké a veľmi chutné, aj halušky vyšli jemné a táto kombinácia nám veľmi sadla. Ako prílohu si viem tiež predstaviť pečenú koreňovú zeleninu alebo aj jasmínovú ryžu.

Pomaly pečená divina:

  • 700 g jelenieho stehna
  • 2 veľké cibule nakrájané na plátky
  • čierne korenie
  • soľ
  • domáci džem s drobného ovocia (lesné ovocie, ríbezle, josta,…)
  • 0,5 dcl portského vína alebo 1 dcl červeného vína
  • 2 dcl vývaru
  • 1 ČL tapiokovej múky na zahustenie omáčky

Mäso nakrájame na plátky (hrubé 1-1,5 cm), osolíme a okoreníme. Opečieme na olivovom oleji z oboch strán a uložíme do pekáča. Do panvice dolejeme trochu oleja, pridáme na plátky nakrájanú cibuľu, necháme zmäknúť. Prilejeme víno, necháme pár minút zredukovať. Pridáme domáci džem, nakoniec prilejeme trochu vývaru, omáčku necháme zovrieť a zalejeme ňou mäso v pekáči. Pečieme pri 130 st.C cca 2,5 hodiny, ku koncu môžete pekáč zakryť. Hotové mäso vyberieme, šťavu s cibuľou zlejeme a rozmixujeme ponorným mixérom. Ak omáčka nie je dostatočne hustá, môžeme zahustiť trochou tapiokovej múky.

Mrkvové halušky:

  • 1 stredná mrkva (100 g)
  • 100 g celozrnnej hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • voda
  • soľ
  • 1 ČL prepusteného masla

Mrkvu ošúpeme, nakrájame a uvaríme v 200 ml vody domäkka. Po uvarení nám ostane asi 100 ml vody, v ktorých rozmixujeme mrkvu. Pridáme k nej múku, soľ, vajíčka a podľa konzistencie prilejeme ešte cca 50 ml vody, vznikne lepivé cesto. Halušky pretlačíme cez haluškovač do vriacej osolenej vody a varíme 10 minút. Do hotových halušiek zamiešame ghee alebo obyčajné maslo.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.