logo

Ryžové rezance so zeleninou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál, keď potrebujem pripraviť niečo rýchle, ale náramne dobré. Využijem suroviny, ktoré mám práve v chladničke, korenie dám podľa chuti, a tak máme ryžové rezance so zeleninou vlastne vždy iné. Ak máte doma aj kari pastu, môžete ju na dochutenie použiť, ale vystačíte si aj s trochou kurkumy, rímskej rasce či koriandru, či s iným obľúbeným korením. Kokosové mlieko celú chuť podčiarkne a dodá rezancom vláčnosť.

Aby sa ryžové rezance so zeleninou podarili:

– ryžové rezance je vždy najlepšie pripraviť podľa návodu, niektoré treba chvíľu vopred namočiť a dĺžka varenia tiež záleží od hrúbky, väčšinou sú však za 2-3 minúty uvarené

– všetku zeleninu si najprv nakrájajte, na woku ju už len šikovne osmahneme

– ideálne je nakrájať zeleninu pozdĺžne – na tenké prúžky, takto krájam napr. mrkvu, papriku, či zelerové stonky,…

– vždy dávajte tuhšiu zeleninu na začiatok a mäkšiu ako napr. krúžky póru už len pár sekúnd pred koncom

– zelenina nemá byť uvarená, iba zľahka opražená, správne dochutená a vnútri chrumkavá, preto ju na woku pripravujte len pár minút

Pre 2 osoby potrebujeme:
  • 200 g ryžových rezancov
  • čerstvá zelenina podľa chuti – použila som 10 šampiňónov, hrsť zelenej fazuľky, 2 zelerové stonky a chilli papričku
  • 1 PL kokosového oleja
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL mletej rímskej rasce
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 PL tamari sójovej omáčky
  • tamarindová pasta (voliteľné)
  • citrón
  • 200 – 250 ml kokosového mlieka
  • čerstvá koriandrová vňať

Ryžové rezance si pripravíme podľa návodu. Vo woku rozohrejeme kokosový olej, vsypeme korenie. Pridáme zeleninu, sójovú omáčku a tamarindovú pastu, sprudka orestujeme, max. 3 minúty. Tu som pridala čo som našla v chladničke – asi 10 šampiňónov, hrsť čerstvých zelených fazuliek a chilli, zelerové stonky som pridala na záver. Vlejeme kokosové mlieko, dochutíme soľou, citrónovou šťavou a pridáme uvarené ryžové rezance. Všetko premiešame a podávame posypané čerstvou koriandrovou vňaťou.

P.S.: Okrem našej „bežnej“ zeleniny môžete použiť aj bok choy, rôzne výhonky, či nakladaný zázvor.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.