Minulé leto som mala bublaninovú mániu a tak som bublaninu piekla asi z každého ovocia, ktoré sme nazbierali. Tento obľúbený recept som trochu oživila a vznikla parádna tvarohová bublanina, v ktorej jemnosť tvarohu akurát dorovnala kyslosť višní. Výborne sa hodia aj ríbezle či maliny, takže ak neviete, čo s letnými plodmi, šupnite ich do bublaniny!
- 200 g špaldovej múky
- 100 g pohánkovej múky
- 220 g trstinového cukru (170 g na cesto + 50g do tvarohu)
- 7 vajec (6 ks do cesta + 1 vajce do tvarohu)
- 1 dcl kokosového oleja /bez vône/
- 1 dcl vody
- 1 prášok do pečiva /vínny kameň/
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- trochu mlieka
- 1 PL kukuričného škrobu
- štipka pravej vanilky
- višne
- Na bublaninové cesto potrebujeme 6 vajec – žĺtka oddelíme od bielkov.
- V mise vyšľaháme žĺtka so 170 g cukru do peny, postupne prilejeme vodu a kokosový olej.
- Bielka ušľaháme so štipkou soli dotuha a pridáme k žĺtkom.
- Nakoniec prisypeme múku zmiešanú s kypriacim práškom a len zľahka premiešame.
- Cesto vylejeme na plech vystlaný pečiacim papierom.
- Tvaroh zmiešame s jedným vajíčkom, 50 g cukru a1 PL škrobu a lyžicou ukladáme do cesta.
- Vidličkou môžeme zľahka prejsť bublaninou s tvarohom a navrch rozložíme višne.
- Pečieme prvých 10 minút na 200°C, potom znížime teplotu na 180°C a pečieme 35 minút, kým sa cesto nezačne oddeľovať od krajov, alebo urobíme skúšku špáradlom.
Ak vyskúšate tvarohovú bublaninu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela