logo

Tapiokový puding

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Už ste vyskúšali tapioku? Ja som si ju v poslednej dobe veľmi obľúbila a využívam ju v rôznych podobách. Vďaka neutrálnej chuti sa s ňou v kuchyni dá vymyslieť veľa šikovných záležitostí. Rada pripravujem tapiokový puding s príchuťami, osvedčila sa mi najmä príprava s rastlinnými mliekami.  Pridaním ovocia alebo kakaa získate ďalší rozmer chutí. 

Tapioka je škrob, ktorý sa získava z koreňa manioku. Predáva sa vo forme tapiokovej múky, čo je prášok podobný nášmu kukuričnému či zemiakovému škrobu, alebo ako tapiokové perličky. Tapioka nemá charakteristickú vôňu ani chuť. Múka sa dá využiť na zahustenie omáčok, polievok, ale aj pri bezlepkovom pečení, perličky sú ideálne na prípravu dezertov a pudingov rôznych chutí. Tapioka neobsahuje lepok, čo ocenia celiatici. Vďaka svojmu zloženiu má dobrý vplyv na trávenie.

Tapiokový puding

Na 4 miniporcie (alebo 2 väčšie) potrebujeme:

  • 60 g tapiokových perličiek
  • 500 ml rastlinného mlieka (mandľové, ryžové, kokosové, …) 
  • štipka vanilky
  • 1,5 PL trstinového cukru
  • ovocie na ozdobenie 

Postup:

  1. Po 10 minútach varenia sú perličky vnútri ešte biele.

    Mlieko necháme v hrnci zovrieť, pridáme štipku vanilky a vsypeme tapiokové perličky.
  2. V úvode stačí miešať občasne, ako sa škrob uvoľňuje a puding hustne, sledujeme častejšie a pravidelne miešame.
  3. Varíme cca 30 minút, kým sa perličky stanú celkom priehľadné a kaša vďaka uvoľnenému škrobu zhustne. Cukor pridáme pred koncom varenia.
  4. Ak je kaša veľmi hustá, prilejeme trochu mlieka a povaríme, po vychladnutí ešte trochu zhustne.
  5. Po 20 min. varenia sú perličky takmer priehľadné.

    Nalejeme do misiek, necháme vychladnúť, ozdobíme ovocím a podávame.

Ostalo vám trochu ovocnej konfitúry z ovsenej kaše? Použite ju aj na tapiokový puding, skvele ho doplní. 

Pre čokoládovú verziu pridajte ku koncu varenia 50 g čokolády alebo 2 PL kakaa, miešaním sa rozpustia.

Alebo nalejte tapiokový puding do misiek iba do polovice, ozdobte ovocím a navrch pripravte želatínu.

Ak vyskúšate tapiokový puding podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

 

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.