Jahodová galetka

Galette je jednoduchý koláč, ktorý sa dá pripraviť naslano aj nasladko a vďaka týmto obmenám máte vždy celkom nový zážitok. Základ cesta tvorí múka a maslo a tiež sa tu dá vyhrať s kombinovaním rôznych múk, či už bezlepkových alebo celozrnných. Robievam ju z obyčajnej múky, ak mám, pridám trochu celozrnnej a naposledy som pripravila aj túto bezlepkovú verziu. Cesto si môžete pripraviť vopred, v chladničke vám vydrží aj týždeň, v mrazničke niekoľko mesiacov. A príprava je naozaj jednoduchá, veď v lete sa predsa netrávi v kuchyni viac času, ako je treba :)

Recept je na jednu väčšiu galetku (s priemerom asi 24-26 cm), alebo môžete pripraviť 2-3 menšie. Ak budete robiť bezlepkovú verziu, odporúčam cesto naozaj rozdeliť aspoň na dve galetky, lebo je krehké a môže sa pri prenášaní trhať.

Na klasickú galetku použite namiesto uvedených bezlepkových múk 160 g pšeničnej hladkej múky (časť môžete nahradiť celozrnnou), ostatné suroviny ako v recepte.

Jahodová galetka
  • 50 g mandľovej múky /dávam dmBio/
  • 50 g ovsenej (bezlepkovej) múky
  • 60 g tapiokovej múky
  • 110 g studeného masla
  • 1/2 PL cukru
  • štipka soli
  • studená voda
  • 400 g jahôd
  • cukor podľa chuti
  • 1 PL tapiokovej múky na ovocie
  • vajíčko na potretie

Múky zmiešame s cukrom a soľou. Pridáme na menšie kocky nakrájané studené maslo a spracujeme do cesta, podľa potreby pridáme pár lyžic studenej vody. Cesto netreba prepracovať. Odložíme ho do chladničky na 2 hodiny. Pred pečením ho vyberieme a necháme postáť pri izbovej teplote aspoň 15 minút. Jahody umyjeme, nakrájame na plátky a v hrnci chvíľu podusíme s cukrom a lyžicou tapiokovej múky. Pustia tak šťavu, ktorá sa zmieša s tapiokou a zahustí ju. 

Cesto si rozdelíme na polovicu. Každú rozvaľkáme na kruh, hrúbka asi 2 mm. Cesto z týchto múk je krehké, môžeme si ho preniesť na plech s papierom na pečenie. Mierne podusené jahody uložíme na cesto, po okrajoch necháme asi 2 cm prázdne miesto. Okraje cesta zahneme dovnútra. Rozšľahaným vajíčkom potrieme okraje galetky a pečieme pri 170 st. C cca 35 min.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.