logo

Kvásková pizza

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Príprava kváskovej pizze, podobne ako kváskového chleba, nie je náročná na čas, iba ju treba správne načasovať. Jeden deň pripravíte rozkvas, zamiesite na cesto a na druhý deň si môžete doma pripraviť skvelú pizzu. Garantujem vám, že domáca kvásková pizza je úplne iný level ako rýchle pizze z donášky. Kto už vyskúšal rozdiel medzi bežným kupovaným pečivom a pečivom z kvásku, mi dá určite za pravdu. Kváskové pečivo nie je tak ťažké na trávenie, samozrejme za predpokladu, že nezjete na raňajky polovicu čerstvo upečeného kváskového chleba ;-) A podobne je to aj s kváskovou pizzou.

Recept je na štyri okrúhle pizze, naukladať si na ne môžete, čo máte radi. Mne sa osvedčilo že na rozvaľkanú pizzu natriem paradajkový základ a na to posypem syr, až potom pridávam ostatné ingrediencie. Upečenú pizzu pred servírovaním môžete posypať rukolou.

Kvásková pizza

Na rozkvas:

  • 2 PL kvásku (ražný, špaldový alebo pšeničný)
  • 100 g špaldovej alebo pšeničnej múky
  • 80 ml vody

Na cesto:

  • 150 g rozkvasu
  • 500 g hladkej špaldovej alebo pšeničnej múky (bielej)
  • 300 ml vody
  • 2-3 PL olivového oleja
  • 12 g soli

Paradajkový základ:

  • 150 g paradajkovej pasaty
  • 3-4 PL olivového oleja
  • bazalka, oregano a soľ

Ako na to:

Postup píšem aj s mojim časovaním. Môžete si to zmeniť podľa seba. Ja rada nechávam cesto kysnúť v noci. Doobedu si pripravíme rozkvas zmiešame kvások so špaldovou múkou a vodou. Necháme aktivovať cca 6-9 hodín. Večer zamiesime cesto zo všetkých surovín rukou alebo kuchynským robotom asi 15 minút. Cesto necháme kysnúť cez noc v chladničke 10-12 hodín. Na druhý deň ráno cesto vyberieme, prehnetieme a necháme pri izbovej teplote kysnúť ešte 3-4 hodiny. Rozdelíme na 4 časti, každú prehnetieme a rozvaľkáme na kruh. Pizzu potrieme paradajkovým základom a naplníme obľúbenými surovinami. Pečieme v dobre vyhriatej rúre najprv 5-7 minút na 240 st. C, potom znížime na 200 st. a dopečieme, celková doba pečenia je 12-15 minút.

Update (apríl 2020) : Túto pizzu pečiem už pár rokov a skúšala som ju aj v rôznych rúrach. Faktom je, že každá rúra pečie inak, preto si dĺžku pečenia aj teplotu môžete odsledovať a upraviť podľa vlastných skúseností. Mne sa v poslednej dobe osvedčilo piecť ju na teplovzdušný program (tá vrtuľka) v dobre vyhriatej rúre na 240 st. C asi 5-6 minút. Je prepečená a nevysuší sa.

Ak vyskúšate pizzu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch! :-)

Ela

94 thoughts on “Kvásková pizza”

    • hmm, na to ti neviem odpovedať Mirka, ešte som to nerobila. Viem, že sa mrazí kvások, ale o ceste som ešte nepočula. Ale myslím, že v chladničke môže ostať polovica cesta aj o deň dlhšie ak premiesiš.
      Nech sa vydarí a môžeš dať vedieť, ako si to vyriešila ;)
      Ela

  1. Vynikajúci recept, vydarila sa hneď na prvý raz. Robila som s hladkou múkou, keďže špaldovú som nemala a aj tak super !!! S cestom sa fantasticky pracovalo. Iný recept asi ani skúšať nebudem :-D

    • uau, dakujem za komentar Maria, som rada ze recept sa ti paci! tiez robievam aj s psenicnou, uz som doplnila do receptu:)

  2. Zdravím, a v prípade, že by som si to chcela načasovať bez kysnutia v chladničke, tak myslíte, že môže byť tak nejak, že večer si zarobím rozkvas, ráno zamiesim cesto a nechám 3-4 hoďky na linke zakryte kysnúť? Ďakujem :)

    • Ahoj Lenka, áno myslím, že môže byť. Časy sú orientačné (záleží od sily kvásku aj izbovej teploty), ale tie 3-4 hoďky by mali stačiť. Nech sa podarí a chutí :) Ela

      • Zuzka ak je kvások dosť silný tak stačia aj tie 3-4 hodiny. Mám však skúsenosť, že pomalé chladničkové kysnutie pizzovému cestu veľmi prospieva a pizza je potom chutnejšia. Dokonca keď nechám vykysnuté cesto v chladničke 24 hod. a pečiem až na druhý deň, pizza nám chutí ešte viac.
        Nech sa vydarí :)
        Ela

  3. Milujem všetky tieto kvaskové veci a pečivo a najmä pizzu. Odkedy sme boli v LeTorri v Bratislave, kde majú vážne najlepšiu kvaskovú pizzu na svete, akú som teda doteraz jedla, tak tá z obyčajného cesta mi už ani nechutí. Určite skúsime teda aj doma toto cesto, že čo z toho bude, či to bude rovnako dobré ;)

    • Ahoj Denisa, v LeTorri som ešte nebola, ale počula som same chvály :)
      Verím, že aj moja domáca pizza ti zachutí!
      Pekný deň, Ela

  4. Ďakujem za super recept.Pizza vyšla vynikajúca,vôbec nestvrdla čoho som sa bála.Dnes ju idem robiť znova.Myslím,že môže konkurovať pizzeria

  5. Ahojte,mne cesto stvrdlo pecenim. Ale chutovo fajn. Ja mam chrumkave rada. Piekla som na 250 prvych 7 minut, potom na 200.Nemalo by sa piect na nizsej teplote? Dakujem.

    • Ahoj Zuzka, ak stvrdla, peč ju nabudúce kratšie, každá rúra inak pečie. Ja som si zmenila z pôvodného pečenia /horný – dolný ohrev/ na teplovzdušný program a pečiem 5-6 minút na 250 st., vtedy je akurát. Ale pri programe hordný-dolný ohrev to samozrejme trvá dlhšie. Držím palce :) Ela

    • Zdravým cesto chválim ja mám pec na pizzu na drevo a pizza sa pečie od 350’c hore a cca 90sekund je dokonalá bežná rúra má však Max teplotu do 250’c preto sa pečie cca 10-12min = vyschne. Riešenie je kameň na pizzu predohriat v rúre na Max teplotu a výsledok je uspokojivý

  6. Ahoj Ela, prvy krat som robila pizzu z kvasku a vysla na jednotku. S cestom sa vyborne pracovalo, pouzila som celozrnnu hladku muku. Dakujem za recept aj celu stranku, idem ju preluskat :-)

    • Ahoj Janka, skvelé, že pizza vyšla na prvýkrát tak super!
      Ďakujem za vyskúšanie a snáď si tu ešte nájdeš nejaké recepty :)
      Ela

  7. To update pecenie? 5-6 min s vrtulkou je uz konecne alebo este pecieme na tych 200st do 12-15 min? A treba pec aj trosku odvetrat alebo staci znizit teplotu? Dakujem

    • To je celkový čas a teplota pečenia, čiže teraz pečiem krátko na veľmi vysokej teplote. Vždy si pozriem pizzu zospodu a vidím, či už je dosť prepečená.

  8. Prave sme d9piekli, 4 pizze su veru syte:) ked chlapci vyrastu tak ano ale teraz ja z muzom to do popukania. Cesto bolo vynikajuce naozaj!to ked uz moj manzel chvali pizzove cesto tak to je naozaj vyborne. Vdaka ukladam urcite.

  9. Ahoj, rozmýšľam ako na polovičnú porciu, koľko na rozkvas a potom na 2 pizze? Práve som začala kvśskovať. Ja aj koláče robín z polovičnej porcie a radšej častejšie. Ďakujem. Mimi

  10. Výborný recept, odporúčam všetkými 10! Celá rodina sa jej nevie nabažiť, odporúčam ďalej. Ja som do rozkvasu zbiešala LM s RK a jednoducho mňam

  11. Vymakaný ľahký chutný recet. Pizzu z tohto cesta som robila až na tretí deň a bola skvelá. Veľmi ďakujem :)

    Ps: Robila som ju v remoske, trvalo to dlhšie, ale oplatilo sa čakať!

    • Ďakujem za recept z celého srdca Kvaskujem už nejaký ten rok a lepšiu pizzu sme nikdy nemali. Priznám sa, že som piekla hneď po 4 hodinách a cesto nestihlo byt ani v ľadničke a je dokonalé. Nabudúce určite vyskúšam aj tak… Konečne nemám potrebu hľadať stále to práve pizzove cesto, pretože vďaka Vám so ho našla ❤️❤️❤️

      • vďaka Nikola za vyskúšanie, veľmi sa teším, že cesto vyšlo podľa predstáv! áno dá sa šupnúť aj do chladničky, ale nemusí.
        Občas ho aj mrazím, ak nestíham spotrebovať všetko :)

    • Dobrý deň,
      Skvelaaa :) mňam pizza. Ďakujeme celá rodina.
      Myslíte,ze polo ica receptu by sa dala použiť aj na iny recept na pečenie alebo je vhodna len na pizzu prosim?
      Táňa

      • Zdravím Táni, zo zvyšku cesta robím napr. pizzové slimáky – cesto rozvaľkať okrúhle ako na pizzu, rozkrájať na 8 trojuholníkov, potrieť trochou paradajkovej omáčky a pridať syr + šunku (salámu, slaninu..), stočiť, potrieť vajíčkom a piecť dozlata.
        Iné pečivo (bagety, žemličky) som z tohto cesta neskúšala..
        Ela

  12. Dobrý deň, s kváskovaním ešte len začínam, poprosila by som o radu, ak som dobre pochopila cesto vo finálnej verzii môžem ešte uskladniť niekoľko dní v chladničke, len ho treba denne prehnietiť?

    Ďakujem

    • áno Mariana, cesto vydrží pár dní v chladničke, raz za deň môžete prehnietiť. Treba si otestovať, kedy vám chutí najviac, ale je dobré aj na druhý alebo tretí deň :)

      • Mila Ela,ked som mala cesto v chladnicke 2 dni,po vybrani z chladnicky,ako pokracovat?Hned robit pizze,alebo nechat na linke 3-4 hodky kysnut,alebo vybrat z chladnicky urobit pizze a nechat este 3-4 hodky kysnut?mozno hlupa otazka ale budem vdacne za odpoved.

        • Zdravím Alenka, robím rôzne, ako stíham a ako sa správa cesto. Ak je na pohmat tuhšie, nechám ešte pri izbovej teplote.

          Ale ak už bolo 2 dni v chladničke, malo by byť pekne nafúknuté a pripravené na spracovanie, tak vtedy môžeš vyklopiť, rozdeliť na bochníky a tie prehnietiť. Nechať 10 min. postáť, budú sa lepšie tvarovať na pizzu. Nech sa vydaria a inak, neexistuje hlúpa otázka! :)
          Ela

  13. Práve robím cesto, teším sa zajtra, keď ju budeme jesť. Veľmi sa mi na recepte páči, že neudavate vodu v gramoch ale v ml, nie som veľkou fanúšičkou váženia.

  14. Dobry den :) dnes som pizzu robila aj ja a je skvela :) chuti aj mojmu synovi nejedakovi :) recept si ukladam :) som zaciatocnik v kvaskovani tak sa chcem spytat.Cesto som rano vybrala z chladnicky a nechala 4 hodinky stat este vonku. Upiekla 2 pizze, mozem zvysne cesto dat este do chladnicky ci ho treba cele spracovat? Dakujem.

  15. Dobry den, pani Ela.
    Dakujem za vyborny recept. Pizzu som piekla v pondelok a polovicu cesta je este stale v chladnicke a upeciem zajtra. S cestom sa pracovalo vyborne. Chutovo je ozaj vyborna. Prvykrat som pracovala s pizzovym cestom, ktore som bola schopna natahovat v rukach namiesto valkania a cesto bolo tenucke, ale nepotrhalo sa. Davam jednotku s hviezdickou a iny recept uz nehladam. Velmi pekne dakujem. Budem sledovat dalsie vase recepty. S pozdravom.

  16. Pizza je vynikajuca. Ja som odlozil cast cesta na mraz a po par dnoch pouzil na pizza stangle. Vynikajuce aj tie- aj pizza, aj stangle. Oboje som piekol v teplovzdusnej rure na 240 stupnov/ 6-7 minut. Dakujem za recept.

  17. Dobrý deň, chcem sa opýtať keď mám ražný kvások môžem do rozkvasu použiť tiež hladkú pšeničnú múku bielu ako v ďalšom postupe?

  18. Ešte mám otázku ohľadom toho uskladnenia v chladnicke, teda ja som cesto vybrala z chladničky, rozdelila na dve časti jednu som nechala 3 hodiny kysnut na linke a druhú cast som odlozila naspäť do chladničky bez kysnutia vonku je to tak správne?môžem to zvyšné cesto vybrať na ďalší deň a nechať kysnúť von 3 hodiny a piecť?

    • áno Gabika, tak môžeš urobiť ten čas ber orientačne, cesto síce treba vybrať v predstihu, aby sa zohrialo, ale v lete mu možno stačí menej

  19. velmi chutna pizza, manzel povedal, ze lepsia ako z donasky este mam jedno cesto v chladnicke tak uvidim ake bude po 2 dnoch

  20. Najlepšia pizza. Ešte dávam do cesta 2 čajové lyzice oregana, ale aj bez neho je super. Predtým som robila z kvasníc, ale to sa vôbec nechytá na cesto z kvasku. Kvôli cestu z tejto pizze som sa opäť vrátila ku kvaskovaniu.

    • ahoj Katka, vďaka za komentár. To je super, že ti tak chutí tak som pridala aj ja oregano, práve sme ju piekli :) dobrý nápad! pozdravujem, Ela

  21. Zdravím Katka,
    Ja som váš recept použil na bezlepkovú kvaskovu pizzu, akurát som použil bezlepkovú múku a ryžový kvások a trochu viac vody musí ísť do bezlepkoveho cesta všeobecne. Pizza bola výborná, chrumkavá, akurát pri ďalšom pečení nechám ešte rozvaľkané cesto vykysnúť (cca 20min, len preto, že ide o bezlepkové cesto) a bude to úplne ako z pece v reštaurácii .
    Ďakujeme za vynikajúce recepty.
    Prajeme všetko dobré a krásne Vianoce

    • Zdravím Viktor,
      ďakujem za vyskúšanie. Piecť bezlepkové kváskové je isto veľká výzva, tak som rada, že sa pizza vydarila. Ďakujem za zdieľanie vašich skúseností.
      Aj vám pokojné prežitie Vianoc, s pozdravom Ela :)

  22. Urobila som z ražného kvásku a čerstvo namletej celej špaldy – tj. celozrnnej špaldovej múky, bola perfektná, ďakujeme. Určite budem opakovať.

  23. Ahoj Eli,

    kvaskujem uz cca rok s intervalmi, robila som uz rozne chleby, raz sa podari viac, inokedy menej, ale na pizzu som si trufla az teraz. Prvy krat som zarobila jedno cesto podla tvojho receptu a druhe s kvasnicami. Tvoj kvaskovy recept bol neporovnatelne lepsi, robila som prvy krat bez chladnickoveho kysnutia a dnes opat, uz s chladnickovym. Pizze boli super, vsetci zhodnotili ze lepsie ako z pizzerky a to mame dost dobru pizzerku a moji chlapi su pizzovi zavislaci, takze som sa vytesovala :-), ale stale mam pocit, ze niekde robim chybu. Cesto som miesila rucne a sice sa uz odlepovalo od stien misy, ale stale bolo take roztecene a trochu sa stale lepilo. No a ked som ho miesila finalne, pri rozdelovani na 4 casti, aj pri valkani, tak sa lepilo fakt dost a musela som davat velmi vela muky a premiesovat ho, co nie je podla mojich skusenosti s chlebmi moc dobre, lebo kvasok nestihne spapat tu novu muku a cesto je potom take zbite, co aj teda bolo, aj ked nam to moc nevadilo :-) Prvy krat som robila zo spaldovej muky, dnes zo psenicnej, lepilo sa menej, myslim ze to bolo aj tym chladniickovym kysnutim, ale aj tak som pri finalnom spracovani a valkani cesta musela opat pridat dost vela muky. Kvasok som mala prvy krat razny, druhy krat psenicny. Nevies mi poradit kde by mohla byt chyba, alebo je to tak OK? A da sa pouzit aj chlebova muka, nie je to s nou lepsie?

    Vopred vdaka za rady a odpoved a hlavne za super recept, uz teraz je perfektny aj s mojimi nejakymi chybami, ked ich vyladim, tak ju budem musiet robit asi aj 3 krat tyzdenne :-)
    Heňa

    • Ahoj Heňa, ďakujem ti za feedback. Chlebová múka má asi trošku menší obsah lepku, teda cesto nebude mať takú kvalitu, bude „horšie kysnúť“, teda na koláče a všetko čo chceme nadýchané by mala byť použitá skôr biela múka.
      Čo sa týka lepivosti cesta. Môže mať málo soli (skús nabudúce pridať namiesto 12 g napr. 15 g) možno to vyrieši problém.
      Prípadne vopred urobiť autolýzu – zmiešať múku a vodu pred pridaním kvásku a nechať postáť aspoň 30 minút, ale kľudne aj 10 hodín, teda odkedy zarobíš rozkvas.
      Zároveň pridať fermentolýzu – hotový rozkvas primiešať k múke a vode, len minútu zmiešať a nechať postáť 30 minút. Potom vymiesiť so soľou a olejom.
      Dúfam, že niečo z toho pomôže. Želám veľa kváskovacích úspechov :)
      Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.