logo

Batátové žemličky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pečiete s kváskom? Je to láska na celý život. Aspoň u mňa je objavovanie sily kvásku nielen v chlebe, ale aj v slanom a sladkom pečive, jedno veľké dobrodružstvo. Vždy sa poteším, keď mi vyjde nejaký nový pokus a takto som sa dopracovala aj k tomuto receptu na batátové žemličky. Lebo keď sa zvýši pyré z batátov, čo dieťa nedojedlo, aj takto ho využijete. (Alebo takto ;-)) Batáty prepožičajú pečivu jemne oranžovú farbu a spolu s lyžicou jogurtu cestu dopomôžu k vláčnosti.

Na batátové žemličky potrebujeme:

  • 150 g špaldového rozkvasu
  • 400 g bielej špaldovej múky
  • 150-180 ml vody
  • 100 g batátového pyré (batát ošúpať, nakrájať na kocky, uvariť a rozmixovať)
  • 1 PL bieleho jogurtu
  • 10 g soli

Ako na to:

Vopred si pripravíme rozkvas – kvások z chladničky (ideálne špaldový) dokŕmime  100 g celozrnnej špaldovej múky a 100 ml vody. necháme aktivovať 10-12 hodín podľa izbovej teploty.

Odoberieme si 150 g rozkvasu, zvyšok odložíme do chladničky na ďalšie používanie. V mise zmiešame všetky suroviny na žemličky. Vodu prilievam postupne podľa konzistencie cesta. Robotom prehnetieme asi 15 minút. (Zapínam asi 8 minút na najnižšiu rýchlosť a zvyšných 7 minút o stupeň viac.) Misu zakryjeme a necháme v chladničke kysnúť 12 hodín (ideálne na noc).

Ráno vyberieme, prehnetieme a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 3-4 hodiny. Vyberieme na pomúčenú dosku, zľahka prehnetieme. Cesto rozdelíme na 12 malých bochníčkov (alebo 8 väčších), ja si pomáham váhou, aby boli žemličky rovnaké. Každý bochníček cesta roztiahneme zľahka pristami a len jemne zrolujeme, netreba ich veľmi stláčať. Ukladáme na plech s papierom na pečenie spojom dole. Takto pripravené žemličky necháme kysnúť 1-2 hodiny podľa izbovej teploty. Majú trochu podrásť, nemali by sa veľmi rozlievať do strán.

Rúru rozohrejeme na 250 st. C. Na spodok uložíme jeden plech, aby sa rozohrial. Keď je rúra nahriata, do plechu nalejeme 1,5 dcl vody, rýchlo zatvoríme rúru a minútku počkáme. Medzitým si narežeme žemličky – jeden pozdĺžny ostrý rez stredom. Teraz môžeme batátové žemličky vložiť do rúry s plechom, na ktorom kysli. Rúru znížime na 230 st.C, pečieme 10 minút. Potom vyberieme spodný plech, teplotu znížime na 210 st.C a pečieme ešte cca 15 minút.

Po upečení ich preložíme na mriežku a necháme celkom vychladnúť. V deň pečenia sú žemličky najlepšie, mierne chrumkavé a vnútri vláčne. Na druhý deň sú ešte celkom obstojné (t.j. nie úplne gumové, ak by sme mali byť veľmi prísni :)
U mňa je to typ pečiva na príležitostné pohostenie, kedy si môžem kúsok čerstvej žemličky namáčať do olivového oleja a len tak vychutnať. Ak urobíte väčších osem kusov, je to taká akurátna desiatova veľkosť.

Ak vám tieto batátové žemličky chutili, podeľte sa o skúsenosť v komentári dole :) A nezabudnite použiť hashtag #zosrdcadohrnca aby som vás našla aj na Instagrame!

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.