logo

Moje knižné tipy nielen o jedle…

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Máte doma police preplnené knihami alebo si opatrujete len pár starostlivo vybraných srdcoviek? Ja mám doma síce viac ako len zopár obľubených kníh, nie som však ich vášnivý zberateľ a dobrú knihu neváham radšej posunúť ďalej, ako by mal na ňu v poličke sadať prach. Toto je môj malý výber knižiek, ktoré ma oslovili a občas sa k nim vraciam. A keďže rada varím, nájdete v článku moje knižné tipy na niekoľko kuchárok, možno vás však zaujmú aj knihy z iného súdka.

Marie Kondo – Kúzelné upratovanie

 

Kniha, ktorá väčšine ľudí môže pomôcť zmeniť zaužívané vzorce v starostlivosti o domácnosť a svoj životný priestor.

Ak ste ju ešte nečítali, isto ste o nej už aspoň počuli. Táto kniha sa stala svetovým bestsellerom. Japonka Marie vám totiž chce ukázať, ako už navždy budete mať doma upratané. Má svoj systém triedenia vecí podľa kategórií a pomôže vám zistiť, ako prísť na to, čo má vo vašom živote skutočne miesto. Naučí vás tiež, ako si skladať oblečenie, aby nebolo pokrčené (u mňa funguje!). Ja som si vďaka Marie po niekoľkých rokoch konečne pretriedila oblečenie a dnes mám v domácnosti celkovo omnoho menej vecí. A hoci sa v knihe niektoré veci opakujú a občas som aj váhala nad súdnosťou autorky (keď nabáda čitateľa uvedomiť si, ako sa majú cítiť jeho ponožky, keď sú celý deň pokrkvané a posťahované gumičkami v klbku v skrini:)), je to kniha, ktorá väčšine ľudí môže pomôcť zmeniť zaužívané vzorce v starostlivosti o domácnosť a svoj životný priestor. Ako pokračovanie jej vyšla aj kniha Upratané! s ilustrovanými ukážkami.

 

Jamie Oliver – Šéfkuchár bez čapice

Aj keď mám doma viacero kuchárskych kníh, nie som ich fanatický zberateľ. Väčšinou si ich totiž s nadšením prelistujem a potom na nich v poličke sadá prach. Pri varení najradšej improvizujem, resp. varím podľa fotky bez receptu :) Moje začiatky vo varení však vyzerali inak a práve táto prvá kniha Jamieho Olivera bola mojim super pomocníkom v kuchyni. Veď kto by vám dal lepšie základné recepty na domáce cestoviny, krehké cesto či poctivý vývar, než sympatický strapatý chlapec z Londýna, ktorý sa s pokorou učil od najlepších a jeho neokresané kuchynské spôsoby a milé šušľanie sme s nadšením sledovali v kuchárskej šou Šéfkuchár bez čapice?

Ella Woodward a jej knihy Lahodne s Ellou

Elline knihy si ma našli asi aj preto, že sme menovkyne. Mojim najbližším totiž prišlo milé darovať knihu od Elly pre Elu. Ella kvôli zdravotným problémom prehodnotila svoje stravovacie návyky, vylúčila živočíšne potraviny a lepok, založila blog, napísala niekoľko kníh a dnes vedie vlastnú firmu aj sieť reštaurácií. Dobrý príklad toho, ako sa z ťažkostí môžu stať výhody, a že zmena životného štýlu občas prináša vlastne celkom nový život. Autorka hravo kombinuje suroviny a pripravuje pestré jedlá, ktorými obloží celý stôl tak, že mäso nikomu nechýba. A hoci ja som mäsožravec a nehodlám to zmeniť, v Elliných knihách je veľa príjemných inšpirácií na chutné zeleninové jedlá, výživné raňajky či ľahké sladkosti.

Meera Sodha – Made in India: Cooked in Britain

Ako napovedá názov knihy, ide o indickú kuchárku. Kniha vyšla v roku 2014 a hneď sa dostala do top 10 bestsellerov, čomu sa vôbec nečudujem. Ak by sa k vám niekedy toto chutné dielo dostalo, už ho nepustíte z rúk, podobne ako ja. Autorka sa narodila sa v Spojenom kráľovstve, má však indické korene, a tak príprava indických jedál bola u nich doma na dennom poriadku. Meera celkom bezstarostne šmrcne tradičné indické recepty niečim svetovým a jedlá dostávajú nový rozmer. Kniha je veľmi pútavá, zrozumiteľne napísaná a recepty prudko jedlé. Fotil ich David Loftus, ktorý fotografoval aj knihy Jamieho Olivera, či iných šéfkuchárov. Ja som si po prelistovaní hneď musela objednať aj vegetariánske pokračovanie Fresh India.

Aimee Bender – Zvláštni smutek citronového koláče

Knihu mi odporučila Veronika z blogu Lenivá kuchárka a jej sprisahanecký výraz pri mojej otázke „O čom je kniha?“ si viem vybaviť aj teraz. Lepšie ma na čítanie navnadiť nemohla :) Kniha má pútavý názov a začína rozprávaním deväťročného dievčaťa, čo mi celé trochu pripomenulo moju obľúbenú rozprávku o Matilde s nadprirodzenými schopnosťami (ktorá pomocou mysle vedela hýbať predmetmi, pamätáte si na ňu?). Podobne aj v tomto príbehu objaví v sebe malá Rose nezvyčajný talent – dokáže ochutnaním jedla rozpoznať emócie ľudí, ktorí jedlo pripravovali. Tu sa však podobnosť s mojou rozprávkovou Matildou asi končí. Lebo hoci Rosina neobyčajná schopnosť znie pozoruhodne, nie je to žiadna dobrodružná gastrojazda citmi jej najbližších. A tak sa Rose musí zmieriť nielen s novým nechceným talentom, ale aj s tým, že veľa vecí nie je tak, ako sa zdá.

Gretchen Rubin – Projekt šťastia

Autorka hľadá štastie a životnú spokojnosť prostredníctvom malých konkrétnych úloh, ktoré si rozplánuje na obdobie jedného roka. Nemusí sa kvôli tomu rozviesť, podľahnúť depresii, či precestovať polovicu sveta. Žije si naďalej svoj „malý-veľký“ život s manželom a deťmi a vo svojom projekte šťastia sa venuje jednotlivým kategóriám cez rodinu, prácu, stravu, domácnosť, či duchovné témy. Úlohy, ktoré sí kladie, sú presné, cielené a efektívne. Aj keď ja by som na to asi nemala trpezlivosť, jej prístup stojí minimálne za zváženie a sama som sa pristihla, že si – hoci nesystematicky a nie pravidelne – podobné úlohy občas kladiem. Kniha obsahuje tiež veľa podnetných myšlienok o šťastí, odborných štúdií, aj odkazov na ďalšiu literatúru. Veľmi príjemné čítanie, ktoré ma nabilo dobrou energiou.

Bonus: ak radšej počúvate ako čítate, Gretchen spolu so sestrou majú aj podcast Happier with Gretchen Rubin. Je to také voľné pokračovanie knižnej témy s ich nenútenými rozhovormi a tipmi ako žiť šťastnejší život.

A zopár chrumkavých tipov na záver…

…lebo je skvelé, že sa v poslednej dobe u nás rozšíril trend prípravy domáceho chleba či pečiva. A s inváziou kvásku do našich domácností sa oplatí mať v zásobe nejaké tie vymakané recepty.

U Lenky Mančíkovej z blogu Zdravé pečenie som pred dvoma rokmi absolvovala kurz kváskového pečenia a odvtedy je kvások súčasťou našej rodiny. Preto som sa veľmi potešila jej prvotine s prozaickým názvom Kvások. Nájdete v nej nielen základné postupy a informácie, ako nakladať s kváskom, ale aj chutné recepty a veľký priestor venovala bezlepkovým kváskovým receptom.

Zručná Naty Žúreková Štefková z blogu Chuť od Naty spolu s ďalšími autorkami vydala Kváskovanie 2, pokračovanie úspešnej jednotky. Na svoje si v nej prídu začiatočníci aj skúsenejší a okrem množstva rád a receptov ako bonus ponúka aj dve elektronické knihy.

A ak sa ešte na kvások necítite, ako inšpirácia na pečenie poslúži aj krásne nafotená kniha Domáci chlieb a iné dobroty od maďarskej autorky Márie Libor Tóth. Nájdete tu veľa chutných receptov nielen na chlieb, ale aj rôzne slané a sladké pochúťky z kysnutého cesta.

A ako ste na tom vy? Radi varíte podľa kuchárskych kníh, alebo radšej hľadáte inšpiráciu na internete? A čo vravíte na motivačné knihy?

Budem rada, ak sa o svoje postrehy podelíte v komentároch!

A ak máte aj nejaké knižné tipy , sem s nimi ;-)

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.