Vanilkové rožky

Aj keď si tento rok predvianočné obdobie náramne užívam, k vianočnému vypekaniu som sa veľmi nedostala a ako čerstvá mama s kopou nových povinností ani neplánujem piecť veľa druhov. Ale ako správna gazdinka, keď ma chytí túžba rozvoňať domov vanilkou a orechami, niet mi pomoci :) Vanilkové rožky som nepiekla pravidelne, väčšinou ich pečie moja sestra a robí ich famózne. Ale dostala som na ne veľkú chuť, a keďže sa so sestrou vidíme až na Vianoce, radšej som si od nej vypýtala recept. Na krehkom pečive je skvelé, že si cesto môžete pripraviť dopredu a počká vás prípadne aj pár dní. A vanilkové rožky sú zároveň nenáročné na čas, lebo netreba rozvaľkávať cesto, nič vykrajovať, iba ušúľať valčeky a upečené obaliť v cukre. 

Sú najlepšie. Krehké a voňavé. Odporúčam pri obaľovaní použiť pravú bourbonskú vanilku, ten rozdiel fakt cítiť. Kupujem ju v malom vrecúšku v dm-ke a vydrží fakt dlho. Ak nemáte špaldovú múku, môžete použiť klasickú. Keďže sa obaľujú v cukre, ubrala som z cukru v ceste, a stále sú supersladké :) Obaľujú sa ešte teplé, ale počkajte aspoň 5 minút po vytiahnutí z rúry, aby sa vám pri chytaní nepolámali, sú naozaj krehké.

Na vanilkové rožky potrebujeme:

Cesto:
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 140 g masla
  • 70 g mletých orechov
  • 30 g práškového cukru
Na obaľovanie:
  • 3 PL práškového cukru
  • 1/2 KL bourbonskej vanilky

Z tohto množstva mi vyšlo 32 väčších kúskov.

Zmiešame suroviny na cesto, odložíme do chladničky a necháme postáť aspoň hodinu, ideálne do druhého dňa. Odležané cesto vyberieme a rozdelíme na dve polovice (ak vám cesto stálo v chladničke cez noc, vyberte ho aspoň 1/2 hodinu pred pečením).  Z cesta ušúľame dlhý valček, ktorý nakrájame na časti. Z každej časti šúľame valček, ktorý zohneme do podkovičky. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 175 st. C 8-12 minút podľa hrúbky rožtekov. Po upečení ich necháme 5 minút odstáť a ešte teplé obaľujeme v cukre s vanilkou.

P.S.: Pre viac vianočných inšpirácií mrknite Vianočné recepty.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.