Krémová brokolicová polievka s cesnakovými krutónmi
home // page // Krémová brokolicová polievka s cesnakovými krutónmi

Krémová brokolicová polievka s cesnakovými krutónmi

Existujú dva druhy polievok.  Tie mdlé z jedálne, ktoré vyzerajú od pondelka do piatku vždy tak isto, varené s dochucovadlami, z rovnakej kategórie ako stará známa UHO (univerzálna hnedá omáčka). A potom sú tu domácke polievky plné chuti, varené od základu a plné samých dobrých surovín. Tie druhé radíme do skupiny „ako od babičky“. Aj táto krémová brokolicová polievka je z druhej kategórie. Lebo uvariť dobrú polievku nie je vôbec ťažké, stačí použiť dostatok zeleniny a byliniek. Už som to tu spomínala, že vždy keď varím nejakú zeleninu ako prílohu, vývar z nej si odložím do mrazáku a mám základ na polievku. Ak však zeleninový vývar nemáte poruke, dajte kúsok petržlenu alebo vňaťku navyše. A ak ešte máte na poličke v kuchyni vegetu, tak ju už prosím šupnite do koša :-)

Ako bonus si k polievke pripravte chrumkavé cesnakové krutóny a bude to dokonalé!

Krémová brokolicová polievka:
  • 1 väčšia brokolica
  • 2-3 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa alebo menší pór
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 500 ml vody
  • bobkový list
  • mletá rasca
  • štipka mletej kurkumy
  • soľ
  • voliteľné: 100 ml smotany alebo kokosového mlieka
Cesnakové krutóny:
  • 2-3 krajce staršieho chleba
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL oregana
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ
Ako na to:

Zeleninu očistíme, nakrájame na kúsky a dáme variť do vody spolu s korením. Pridáme aj zeleninový vývar. Varíme 20-30 minút, kým zelenina zmäkne. V priebehu varenia môžeme zopár ružičiek brokolice vybrať a odložiť si na servírovanie. Keď je zelenina mäkká, vyberieme bobkový list, cibuľu a ponorným mixérom rozmixujeme na hladký krém. V prípade potreby ešte dolejeme vodu. Pridáme smotanu, povaríme ešte minútu a odstavíme.

Cesnakové krutóny: chlieb nakrájame na menšie kocky. V miske zmiešame olivový olej, pretlačený cesnak, oregano a soľ. Prelejeme na kúsky chleba a rukami dobre premiešame. Pečieme pri 180 st. C  15-20 minút dochrumkava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*