Ľahký kuskusový šalát
home // page // Ľahký kuskusový šalát

Ľahký kuskusový šalát

Čo sa týka šalátov, som za všetky experimenty. Mám ich rada na studeno, aj teplé, mám svoje obľúbené, ale rada kombinujem aj nové chute. Väčšinou sa u nás k hlavnému jedlu podáva nejaký rýchly listový šalát, alebo robím jednoduchú prílohu v podobe teplého šalátu. A keď už som veľmi „prezeleninovaná“, pridám do šalátu niečo extra. Nie som veľmi kuskusový typ, lebo je bez chuti a ako klasická príloha u nás už zlyhal. Tak som mu pridala trochu exotiky a vznikol ľahký kuskusový šalát s chuťou Blízkeho východu. Pripravíte ho za 10 minút a funguje ako ľahký obed, alebo ako príloha ku grilovanému mäsu či rybe.

Na ľahký kuskusový šalát potrebujeme:

/2 sýte porcie, alebo 4 porcie prílohy/

  • 3/4 hrnčeka kuskusu
  • 3/4 hrnčeka vývaru (zeleninový alebo slepačí)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL rímskej rasce
  • 1/2 ČL mletého koriandra
  • kúsok celej škorice
  • 4 lyžice passaty
  • 1 šalotka
  • 1/2 cukety
  • 1/2 baklažánu
  • 4 ks sušených paradajok
  • 1/2 balenia cíceru v skle
  • citrónová šťava
  • koriandrová vňať

Kuskus zalejeme horúcim vývarom a necháme postáť 10 minút. Pripravíme si zeleninu. V panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom opražíme najemno nasekanú šalotku. Cuketu, baklažán a sušené paradajky nakrájame na menšie kúsky. Do panvice dáme koreniny, minútu opečieme. Pridáme passatu, prisypeme nakrájanú zeleninu. 5 minút podusíme, aby zelenina ostala mierne chrumkavá. Zmiešame s hotovým kuskusom, prekvapneme trochou citrónovej šťavy, posypeme vňaťou koriandru a podávame. Šalát chutí výborne teplý, aj vychladený, preliaty bielym jogurtom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*