logo

Mrveničkový koláč s tvarohom a čučoriedkami

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Už asi týždeň snívam o ovocnom mrveničkovom koláči, takže keď mi na stole pristálo vedierko domácich čučoriedok od rodičov, sen sa mohol stať skutočnosťou. Tvaroh a lesné ovocie sú moja all time fave kombinácia, čokoláda mi zďaleka neprináša toľko potešenia :) A mrveničkový koláč s tvarohom a čučoriedkami moje chuťové poháriky maximálne nadchol.  Je perfektný v deň, keď ho upečiete, vtedy krásne chrumká, ale aj ďalší deň, keď mrvenička povolí a koláč zmäkne. Príprava dlho netrvá a netreba vám ani mixér, tak sa doňho pustite čím skôr! ;-)

Inšpirovala ma Marcelka z blogu Pradobroty, recept som si upravila podľa seba, pridala trochu iných múk a ubrala som cukor. Pôvodný recept tu: http://www.pradobroty.cz/2012/07/drobenkovy-tvarohovy-kolac-s-boruvkami.html

Koláčik sa trochu podobá na strúhaný tvarohový, ktorý na mojom blogu nájdete tiež… áno priznávam, som tvaroholik :D

Mrveničkový koláč s tvarohom a čučoriedkami

– recept je na malý plech 20×30 cm (na klasický plech si suroviny zdvojnásobte)

Mrveničkové cesto:
  • 225 g polohrubej múky ( použila som 150 g polohrubej špaldovej + 50 g mandľovej + 25 g ovsenej múky)
  • 100 g zmäknutého masla
  • 60 g trstinového cukru
  • 1/2 ČL prášku do pečiva (vínny kameň)
  • štipka vanilky
Tvarohová plnka:

 

  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 vajce
  • 1/2 KL vanilky
  • 45 g trstinového cukru

+ 250 g čučoriedok (alebo iné drobné ovocie)

V mise zmiešame múky s cukrom, práškom do pečiva, vanilkou a zmäknutým maslom. Vznikne sypká mrvenička. V druhej mise zmiešame všetky suroviny na tvarohovú plnku. Plech na pečenie vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo krupicou. Vsypeme 2/3 mrveničkového cesta, na ktoré vysypeme čučoriedky. Zalejeme tvarohovou plnkou. Navrch dáme zvyšnú mrveničku. Pečieme 45 minút pri 180 st. C (ak pečiete z dvojitej dávky, treba piecť cca o 10 minút dlhšie).

 

 

5 thoughts on “Mrveničkový koláč s tvarohom a čučoriedkami”

  1. Vyzera to bozsky. Musim upiect hned tento tyzden. Lenze:
    1. bude problem ak dam spaldovu hladku muku?
    1. tvaroh ma byt jemny alebo hrudkovy?

    Dakujem krasne

    • Ahoj Ivanka, až teraz som objavila tvoj komentar :-/ verím že sa koláč podaril, ak si ho piekla. hladká múka by nemala robiť až taký problém a tvaroh môže byť jemný aj hrudkový, podľa toho aký máš radšej (alebo v chladničke :))) , už som skúšala aj taký aj taký.

    • Vyborny recept, akurat sa chcem spytat ci do tej plnky nema ist okrem tvarohu este napr. aj mlieko tak ako bolo v originalnom recepte, lebo bez neho mi ta plnka prisla strasne husta (asi nevhodny tvaroh) a este som sa chcela spytat ci namiesto tvarohu by bolo mozne pouzit aj mascarpone :)

      Pekny den

      Mirka

      • už som ho piekla veľakrát a mlieko tam nedávam..ale ak máš tvaroh veľmi „suchý“, tak pokojne trochu mlieka alebo lyžicu jogurtu či smotany daj. a neskúšala som nahradiť tvaroh mascarpone, tak to neviem poradiť. keď vyskúšaš, kľudne napíš :) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.