logo

Zelené fazuľky so zázvorom a horčičnými semienkami

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

S príchodom slnečných lúčov sa mi žiadalo pripraviť na stôl niečo pestrejšie, svieže a chrumkavé a tak som zvolila k našej obľúbenej „indii“ ako prílohu zelené fazuľky so zázvorom a horčičnými semienkami. Inšpirovala ma Meera Sodha, keď som listovala jej knihou Made in India, ktorú som dostala ešte na Vianoce. Aj keď doma najradšej varím bez receptu štýlom čo dom dal, občas sa oplatí zájsť si pre kulinársky nápad do dobrých kuchárskych kníh.

Meera Sodha napísala knihu ešte v roku 2014 a hneď sa dostala do top 10 bestsellerov, čomu sa vôbec nečudujem. Ak by sa k vám niekedy toto chutné dielo dostalo, už ho nepustíte z rúk, podobne ako ja. Autorka sa narodila sa v Spojenom kráľovstve, má však indické korene, a tak príprava indických jedál bola u nich doma na dennom poriadku. Meera celkom bezstarostne šmrcne tradičné indické recepty niečim svetovým a jedlá dostávajú nový rozmer. Kniha je veľmi pútavá, zrozumiteľne napísaná a recepty prudko jedlé. Fotil ich David Loftus, ktorý fotografoval aj knihy Jamieho Olivera, či iných šéfkuchárov. Ja som si po prelistovaní hneď objednala aj jej ďalšiu knižku Fresh India, ktorá obsahuje vegetariánske recepty a tak sa aj vy môžete tešiť na nové inšpirácie!

Pre 2 osoby potrebujeme:
  • 200 g čerstvých zelených fazuliek
  • 1 ČL sézamových semienok
  • 1/4 ČL horčičných semienok
  • 1/4 ČL kurkumy
  • 1 ČL paradajkovej pasaty
  • soľ a čierne korenie
  • ghee alebo olivový olej

Zelené fazuľky umyjeme, zrežeme konce a 2 minúty povaríme v osolenej vode. Zlejeme a opláchneme studenou vodou. Na panvicu dáme roztopiť ghee, pridáme semienka sézamu a horčice a orestujeme 2 minúty, kým začnu pukať. Pridáme zelené fazuľky a orestujeme pár minút. Nakoniec pridáme kurkumu a paradajkovú pasatu, dobre premiešame, aby sa fazuľky obalili, dochutíme soľou a čiernym korením a podávame ako prílohu, či s ryžou basmati.

U nás doma je „india“ vždy malým sviatkom, tak verím, že si ju vychutnáte rovnako!

A ako vraví Meera:“ The best Indian food is cooked at home.“

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.