logo

Vianočná ryba so šalátom

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ako vyzerá vaše vianočné menu? Samozrejme, vianočná ryba so šalátom nesmie chýbať! Ale je to klasika v podobe vyprážaného kapra so zemiakovým šalátom, či radšej idete zdravším štýlom a stavíte na lososa na masle? Možno ste skúšali nahradiť v šaláte majonézu jogurtom alebo máte iné finty, ako sa počas Vianoc zdravšie pohostiť. 

Vianoce v našej rodine vždy niesli v tradičnom duchu. K štedrovečernému stolu sme sadali  po celodennom pôste. Ako prvé sme si rozlomili oblátku s medom a cesnakom. Nasledovala polievka z húb bez mäsa a kapusty, ktorú na východe voláme „kyslá kozárová“ a varí sa len z rôsolu a sušených húb. K polievke sme si dali kysnutý závin alebo tvarohový koláč (poplanok) a hneď po polievke nasledovali bobaľky, teda opekance s makom. Na rybu so šalátom sme potom zásadne chodili na návštevu k babke, asi aj preto, aby sme sa po takej štedrej večeri trochu prešli, ale pravda je, že babka robila najlepšie vyprážané podkovičky z kapra s domácim zemiakovým šalátom.

Keď som sa vydala, s manželom sme si začali vytvárať vlastné tradície. Na naše prvé Vianoce môj muž kúpil tmavú tresku a pripravil ju na masle tak jemne, že sa doslova rozplývala na jazyku. Ponúkli sme ju aj rodine ako alternatívu k vyprážanej bielej treske, a sama som ostala prekvapená, že ryba na masle zmizla z tanierov ako prvá :-) 

Keď som tento rok dostala od RYBA Košice za úlohu pripraviť vianočnú rybu, bola som si už istá, že jednoduchou prípravou kvalitnej ryby sa na štedrovečernom stole nedá nič pokaziť. Namiesto tmavej tresky som si tentokrát vybrala filety zo sumčeka afrického. Avšak ako ozdraviť klasický zemiakový šalát? Nebudem ho vylepšovať, ale pripravím niečo celkom iné! Zdravo, chutne a zaujímavo. Zemiaky nahradím cviklou, namiesto majonézy  kozí syr a nakladanú zeleninu nahradím rukolou. A tak som pripravila najbližším štedrovečerné menu v predstihu. Boli nadšení a ja som sa tešila ako malá, že z pokusu ako ozdraviť Vianoce sa stáva nová tradícia.

Sumček má jemné a pevné ružové mäso, po upečení mi pripomínal panenku uvarenú spôsobom sous-vide, úplna nádhera! Tak načo to kaziť trojobalmi a cestíčkami, stačí vám maslo a ideálne prepustené – ghee.

Vianočná ryba so šalátom

Pre štyri osoby potrebujeme:

  • 1 balenie sumčeka afrického
  • 1-2 PL prepusteného masla (ghee)
  • 30 g masla
  • čierne korenie
  • soľ
  • citrón na finálne dochutenie

Na cviklový šalát:

  • 8 stredne veľkých uvarených cvikiel
  • 1 balenie rukoly
  • 300 g kozieho syra
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL balsamica
  • vlašské orechy
  • soľ, čierne korenie

Ako na to:

Cviklu uvaríme vopred, necháme vychladnúť. Ošúpeme a nakrájame na kocky. Vysypeme na pekáč, posolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, polejeme balsamicom a olivovým olejom. Rukami dobre premiešame a dáme zapiecť do rúry na 180 st.C dochrumkava, asi 30 minút. Po upečení navrstvíme na rukolu, posypeme kozím syrom a vlašskými orechami, ktoré opražíme na troche olivového oleja, aby zavoňali.

Filety sumčeka afrického nakrájame na porcie, od prebytočnej vody utrieme servítkou. Dochutíme čiernym korením a trochou soli z oboch strán. Na panvici roztopíme ghee a sumčeka opečieme z každej strany 1-2 minúty. Na každý kúsok ryby dáme ešte plátok masla, prikryjeme a necháme postáť 5 minút. Sumčeka servírujeme so šalátom, prekvapnuté citrónovou šťavou.

Ak vyskúšate vianočnú rybu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.