logo

Zeleninový pekáč s ostriežikom

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Aj keď sa v kuchyni rada motám, stane sa, že prídu dni, keď nie je čas na zdĺhavé varenie a štyri hrnce na sporáku. Asi to tiež poznáte. Ak sa aj napriek tomu nechcete vzdať poctivej večere, toto je recept pre vás. 

Chladnejšie dni, dlhé večery, predvianočný zhon už mesiac pred sviatkami, a teplo domova, ktoré práve v tomto čase zahreje asi najviac. U nás bol advent vždy časom zamyslenia, akéhosi bilancovania, ale aj striedmeho stola ako prípravy na štedré Vianoce. Občas som si aj dávala predsavzatia, ktoré sa väčšinou týkali zákazov a vydržala som tak štyri týždne do Vianoc bez mäsa či sladkostí.

Čo ak by sme však zákazy otočili na pozitívnu zmenu a dali si napríklad sľub jesť zdravšie? Vyskúšať každý týždeň nový recept v jedálničku, či pridať porciu zeleniny ku každému hlavnému jedlu.. Lebo aj z malého predsavzatia môže vzniknúť veľká zmena, ak sa vykonáva poctivo a pravidelne.

A ja vám to hneď aj uľahčím s týmto šikovným rybacím receptom. Zeleninu si tu môžete vybrať podľa chuti a kurkuma sa postará svojim protizápalovým účinkom o podporu imunity v tomto chladnom období. Ak kvalitné a zdravé ryby, môj výber padne na tradičného výrobcu Ryba Košice a keďže som mala možnosť vyskúšať filety z ostriežika morského, šupla som ich na pekáč spolu so zeleninou, ktorú som mala v chladničke a pripravila rýchlu a ľahkú večeru. Môžete sa inšpirovať :-)

Pre 2 osoby potrebujeme:
  • 1 balenie morského ostriežika (400 g)
  • 1/2 menšieho karfiola
  • 2-3 mrkvy
  • 8 ks ružičkového kelu
  • 1 ČL kurkumy
  • 3 PL olivového oleja
  • citrónová šťava
  • čierne korenie
  • soľ

Zmiešaním kurkumy, čierneho korenia, soli, citrónovej šťavy a olivového oleja vyrobíme rýchlu marinádu, ktorou potrieme z oboch strán filety ostriežika, odložíme bokom. Zeleninu očistíme, nakrájame na menšie časti a obalíme zvyšnou marinádou. Kúsky zeleniny uložíme na pekáč, zakryjeme a pečieme v rúre na 180 st.C 30 minút. Rybu nakrojíme na strane s kožou a keď je zelenina predpečená, pridáme na pekáč a dopečieme odkryté 15-20 minút. Posypeme čerstvými bylinkami a podávame.

zeleninový pekáč s ostriežikom

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.