logo

Jablkové maslo

jablká, zaváraniny, jablkové maslo

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ak chcete rozvoňať domov jeseňou, jablkové maslo je na to ako stvorené. Je to niečo ako veľmi hustý jablkový džem, ktorým môžete dochutiť lievance, alebo ho natrieť na vianočku či hrianku. A chutí úplne famózne! Nedajte sa pomýliť názvom, neobsahuje skutočné maslo, ale má takú krémovú a hustú konzistenciu, lebo jablká sa pri príprave celkom rozvaria a potom najemno rozmixujú. A netreba ich preto ani šúpať! Hustotu si viete upraviť podľa toho, ako dlho necháte tekutinu z jabĺk odparovať. Receptov na „apple butter“ je viac než dosť, základ sú jablká a škorica, niekto dáva namiesto cukru javorový sirup, či pridá trochu muškátového orieška.

jablká, zaváraniny, jablkové maslo

Na jablkové maslo potrebujeme:

  • 10 jabĺk (stredne veľkých)
  • 1/2 ČL soli
  • 4 PL citrónovej šťavy
  • 3 ČL škorice
  • 1/2 kávovej lyžičky pravej vanilky
  • 200 g trstinového cukru

Postup:

Jablká umyjeme, rozkrojíme na štvrťky a odstránime jadrovníky. Netreba ich šúpať, spoločne so šupkou nakrájame na menšie časti. Jablká dáme do hrnca spolu so všetkými ostatnými  surovinami. Na miernom ohni varíme za občasného miešania, kým sa jablká celkom rozvaria a časť vody sa odparí, približne dve hodiny. Ku koncu miešame častejšie, aby sa nepripálilo. Ponorným mixérom rozmixujeme dohladka a nalejeme do fliaš. Jablkové maslo vydrží v chladničke asi dva týždne. Môžeme ho však aj zavariť a máme pochúťku zo špajze kedykoľvek :)

Z tohto množstva som pripravila 4 menšie fľaše jablkového masla.

Prípravu jablkového masla si pozrite vo videu tu:

 

PS: Hotové maslo pred použitím skúsim nabudúce aj zohriať s kockou masla alebo lyžicou kakaa. Mohlo by byť dobré… len neviem, ktoré urobiť skôr :-) Ak vyskúšate, určite mi dajte vedieť!

Ak pripravíte jablkové maslo podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

12 thoughts on “Jablkové maslo”

    • áno Lussi, zavarám ho bežne, asi 10 min v takmer vriacej vode (nech trochu buble), aby chytilo viečko, otočím dole vrchnákom a nechám vychladnúť

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.