logo

Krehký višňový koláč

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Mala som veľa višní. Normálne celé vedro bordových šťavnatých trpkosladkých višní. A chuť na dezert, na ktorom sa tieto krásne višne budú vynímať. A tak som pripravila jednoduchý kakaový korpus bez múky, natrela ho jemným smotanovým krémom a preliala višňovým coulis. Naozaj skvelý bol tento krehký višňový koláč, len jednu chybu mal, že ho bolo málo. Kocky tohto sladkého pokušenia doslova odpochodovali z plechu a mne neostalo nič iné, len snívať o ďalšom dezerte.

Až keď sa koláč zjedol, napadlo mi ešte jedno skvelé vylepšenie, že by sa do višňového coulis hodilo pridať pár kvapiek amaretta. Tak to určite skúste a dajte vedieť, ako vám chutil ;-)

Korpus som piekla na klasickom plechu 30×40 cm, s papierom na pečenie.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 8 PL trstinového cukru  (rozdelíme si na korpus, krém aj do višní)
  • 100 g kakaa
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 300 g mascarpone smotany na šľahanie
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 300 g višní

Ako odkôstkujete višne? Možno tiež poznáte fintu so slamkou. Oddelíme stopku od višne a v tomto mieste priložíme slamku. Višňu prevlečieme cez slamku a chudák kôstka ostane uväznená :) Ide to jedna radosť a višne ostanú pekne celé a nepopučené.

Postup:

  1. Oddelíme žĺtky od bielok. Žĺtky vyšľaháme so 4 PL cukru, pridáme kakao zmiešané so sódou bikarbónou.
  2. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a zľahka vmiešame k zmesi.
  3. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 st. C 10-12 minút.
  4. Po upečení necháme mierne vychladnúť a odstránime z korpusu papier na pečenie.
  5. Pripravíme si krém: v mise spolu vyšľaháme mascarpone so smotanou na šľahanie dotuha. Natrieme na upečený korpus a dáme schladiť.
  6. Višne odkôstkujeme a dáme do kastróla so zvyšnou 1 PL cukru. Necháme povariť, kým pustia trochu šťavy a zmäknú.
  7. Koláč nakrájame na kocky a tesne pred servírovaním polejeme višňovým coulis.

Ak vyskúšate krehký višňový koláč podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

One thought on “Krehký višňový koláč”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.