logo

Čistý koláč

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Klasický kysnutý koláč, na východnom Slovensku známy ako biely alebo čistý koláč pečiem dvakrát do roka, na Vianoce a Veľkú noc. V našej rodine je to tradícia, bily kolačok piekli obidve moje babky, od jednej mám presný recept, druhej som zvykla cesto zapletať do vrkoča. Kysnuté cesto na čistý koláč sa miesi dlho a najlepšie ručne, vtedy je výsledkom páperovo mäkká striedka. Čistý koláč je u nás súčasťou veľkonočného stolovania spolu s hrudkou, šunkou, či cviklou, ale je úžasný aj obyčajne natretý s maslom. 

Vyskúšajte rokmi overený recept na čistý koláč. A nezabudnite, že čím dlhšie a poctivejšie sa miesi cesto, tým je koláč jemnejší.

Pre kváskovú verziu pozrite tieto recepty na čistý koláč.

Na čistý koláč potrebujeme:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 750 ml mlieka
  • 1 ks droždie
  • 50 g cukru
  • 75 g masla + trochu na vymastenie
  • 1 vajce do cesta + 1 na potretie koláča
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 50 g sušeného mlieka (voliteľné)
  • hrozienka (voliteľné)

Postup

  1. Zarobíme kvások z droždia, trocha cukru a 2 dcl vlažného mlieka.
  2. Do misy vsypeme všetky sypké suroviny. Keď kvások vykysne, prilejeme ho do misy. Pridáme  zvyšné mlieko, zmäknuté maslo a jedno vajce.
  3. Cesto vymiesime ručne aspoň 1/2 hodiny. Zo začiatku bude riedšie, lepkavé, postupne sa stane elastickým a pružným.
  4. Vymiesené cesto poriadne pomúčime a necháme hodinu kysnúť v miske.
  5. Vykysnuté cesto premiesime na doske, rozdelíme na 4 bochníky, ktoré znova necháme podkysnúť 15 minút.
  6. Formu na pečenie si vymastíme maslom.
  7. Bochníky rolujeme na rovnako dlhé šúľky, pričom konce zrolujeme trošku tenšie. Upletieme vrkoč a koláč opatrne prenesieme do formy. Znova necháme podkysnúť asi 15 minút.
  8. Koláč niekoľkokrát popicháme špáradlom, potrieme celým vajíčkom a uložíme piecť do dobre vyhriatej rúry na 200°C.
  9. Prvých 20-30 minút pečieme pri 200°C, potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ešte asi hodinu. Po polhodine pečenia môžeme koláč zľahka zakryť alobalom, aby príliš nezhnedol.
  10. Celková dĺžka pečenia koláča z 1 kg múky je asi 80-90 min., koláč z 2 kg múky pečiem aj 100 min.
  11. Po upečení potrieme cukrovou vodou a necháme vychladnúť pod bavlnenou utierkou.

Ak vyskúšate čistý koláč podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch dole.

Ela

Inšpirujte sa mojimi veľkonočnými receptami v tomto e-booku:

22 thoughts on “Čistý koláč”

    • Dobry deň prajem,

      Velmi sa mi paci ta velka plechová či nerezová forma,odkiaľ ju mate. Či je niekde dostať kupit.
      Pekné recepty mate.
      Dakujem s pozdravom Mima

      • Zdravím Mima,
        myslím, že táto forma sa nedá kúpiť. Dostala som ju od mamky, bola robená roky dozadu v závode Chemko :)
        Pozdravujem, Ela

  1. Elka, pekne pozdravujem. Postrehla som Vás nedávno v Dámskom klube a následne klikla na Vašu stránku. Skúsila som minulý týždeň oriešky, špaldové hviezdičky a dnes biely koláč. Všetko dopadlo na výbornú. Hviezdičky urobené z dvoch dávok, pomaly zjedené. No a tento biely koláč je úžasný, akurát dopečený, rozvoniava celý dom a trošku som si z neho odtrhla. Škoda, že sem neviem pridať foto. Ďakujem za super recepty, mám už naplánovaných pár, ktoré chcem v dohľadnej dobe skúsiť. Želám Vám i celej Vašej rodinke krásne, pokojné, požehnané Vianoce.

    • Zdravím Janka, ďakujem pekne za také krásne slová, vždy ma povzbudí, keď viem, že recepty chutia. Teším sa, že vám domov rozvoňali počas Vianoc. Aj vám prajem pokojné a požehnané sviatky v zdraví! Ela

  2. Pozdravujem z východného Slovenska Ela. Dnes som upiekla biely koláč podľa Vášho receptu. Skutočne je vynikajúci a veru sa aj podaril. Ďakujem a nech sa Vám darí. Ste šikovná žienka. Aj som tento recept odporučila svojim priateľkám. Pozdravujem z Humenného. Leona

    • Zdravím Leona, ďakujem za krásny pozdrav. Veľmi sa teším, že biely koláč vám doma chutil, prajem všetko dobré a pozdravujem do Humenného :) Ela

  3. Elka vyborny recept, dakujem – dlho som hladala a skusala, a pri tomto som uz zostala. Snad mozno trosku viacej soli pre nas. Peciem vzdy na sviatky, uz po treti krat ten isty recept. Zijem mimo SK, tak aspoň takto si pripominame Slovensko.

    • Ahoj Luci, ďakujem ti pekne za spätnú väzbu. Teším sa, že sa u vás doma koláč ujal. Krásne sviatky aj za hranice prajem! :) Ela

    • Ahoj Zuzi! :) áno bude ok, špaldové múky majú rôzne mletie, tak možno bude chcieť viac tekutiny. Ale to ucítiš pri miesení. Pekné sviatky prajem ;) Ela

  4. Dobrý deň. Ďakujem za skvelý recept. Včera som upiekla z polovičnej dávky do bábovkovej formy. K raňajkám sa načal a už je fuč. Idem piecť ešte raz

  5. Ahoj, Eli. Chcem sa veľmi pekne poďakovať za vynikajúci recept. Som už 24 rokov vydatá za východniara a „tepšovník“ ako tento čistý koláč u nich doma volajú je dôležiou súčasťou vianočného aj veľkonočného menu. Musím však povedať, že ešte nikdy nechutil tak ako teraz na Vianoce Priznám sa však, že som nedala plnú dávku mlieka, zdalo sa mi to príliš veľa… ale cesto bolo krásne vláčne, koláč jemnučký Ešte raz zo ❤️ ďakujem.

  6. Dobrý deň,Tiež som východniarka od Trebišova a Vaše vianočné a veľkonočné zemplínske recepty ma veľmi potešili.Tiež na Vianoce varíme kozarovú polievku a bobaľky, aj ked mi ich pečieme na sucho na múkou vysypanom plechu. Pomaly sa blíži Veľká noc a ja sa obzerám po receptoch na koá .Recept na koláč vizerá super, len v našej rodine máme problém s práškom do pečiva. Vo všetkom čo pečiem ho nahrádzam jedlou sódou. Maslíte že by to bolo možné aj teraz? Ďakujem.

    • Zdravím Monika, ďakujem za milý pozdrav:) Teší ma, že vás moje tradičné recepty oslovili. Tento recept na čistý koláč mám zdedený po babke. Myslím, že prášok do pečiva je tam len kvôli extra nakrypeniu, zjemneniu, ale ak vám nerobí dobre, pokojne ho vynechajte. Sódu by som tu nedávala. Droždie spraví svoju robotu a koláč bude pekne nakysnutý aj tak. Prajem všetko dobré! Ela

  7. Dobrý deň. Už viackrát som čítala alebo počula o tomto koláči a veľmi ma láka ho vyskúšať. Keďže som ho nikdy nejedla, nemám predstavu, ako by mal chutiť ani aká by mala byť jeho striedka. Preto sa chcem spýtať – akú funkciu má v ceste maslo? Je skôr na vôňu alebo konzistenciu cesta? Dalo by sa maslo nahradiť olejom a bude to ešte stále čistý koláč ako má byť? Ďakujem :)

    • Dobrý deň Hana, maslo je v čistom koláči kvôli chuti. Niekto dáva namiesto masla palmarin alebo iba olej. Takže pokojne použite aj olej. Vyskúšate a uvidíte, nie je tam čo pokaziť. Mne sa tam maslo páči najviac, ale nie je to nevyhnutné. Nech sa podarí :) Ela

  8. Ďakujeme za vyborny recept, som vychodnarka zijuca na zapade a tebto kolac mi vzdy chybal. A tento rok skusala aj moja mamka a povedala ze uz iny nebude piect!

  9. Dobrý deň,včera som upiekla tento koláč, môžem povedať,že je úžasný. Nakoľko som ubrala z cukru,vnúčatá mali pripomienku,že koláč má byť sladký. do ďalšieho dám toľko cukru,ako to máte napísané v recepte. Ďakujem za recept.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.