Cviklovo-čokoládové muffiny

Sladké čokoládové muffiny obohatené o cviklu dostanú všetkých čokoholikov. Cviklu v muffinoch veľmi necítiť, sú však vláčnejšie a tak akurát šťavnaté. Prepašovať do koláčov trochu zeleniny nebolo nikdy jednoduchšie. :-) 

Potrebujeme:

  • 2 menšie cvikly, uvarené a rozmixované alebo postrúhané (cca 3/4 hrnčeka)
  • 1 hrnček hladkej (špaldovej) múky
  • 1 PL bezfosfátového prášku do pečiva (vínny kameň)
  • 2 PL kakaa
  • štipka soli
  • 2 veľké vajcia
  • 1 hrnček mlieka (alebo bieleho jogurtu, príp. kyslej smotany)
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny (ak použijeme jogurt alebo kyslú smotanu)
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • vanilka
  • 6 PL rozpusteného masla / kokosového oleja
  • 50-60 g nasekanej čokolády

Postup

  1. V dvoch miskách zmiešame zvlášť suché a mokré suroviny.
  2. Všetko zľahka spojíme dokopy a  vylejeme do košíkov – stačí naplniť do 3/4, ešte trocha podrastú.
  3. Pečieme pri teplote 180°C približne 25 minút.

Testovala som aj použitie ďalších múk a tieto muffinky sú výborné aj v kombinácii 1/2 hrnčeka hladkej špaldovej múky, 1/4 hrnčeka pohánkovej múky a 2 lyžice ľanovej a 1 lyžicu amarantovej múky. Kto nie je zvyknutý, trochu prekvapí, že sú hutnejšie, no veľmi chutné a výživné.

 

2 thoughts on “Cviklovo-čokoládové muffiny”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*