logo

Medovkový sirup so stéviou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Osviežujúca medovka so svojou citrónovou arómou sa výborne hodí na prípravu domáceho sirupu. Klasický medovkový sirup s cukrom som pripravovala každé leto, ale teraz som vyskúšala stéviu, ktorá mi zaujímavo dosladila tradičný letný nápoj, tentokrát s nálepkou „bez cukru“. 

Na medovkový sirup potrebujeme:

  • 15-20 ks medovkových listov so stonkami
  • 15 lístkov stévie
  • 0,7 l vody

Postup

  1. Medovku a stéviu opláchneme pod tečúcou vodou.
  2. Rastliny nasekáme aj so stonkami, vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou.
  3. Privedieme do varu, ihneď zložíme z ohňa a necháme stáť 30 minút.
  4. Sirup scedíme a necháme vychladnúť. Takto získame asi 0.5 litra sirupu z medovky.
  5. Skladujeme v chladničke, 2 týždne vám určite vydrží.

DSCN7380

Aby mala moja domáca limonáda dokonalú hipsterskú chuťd rozdrvila som pár bobúľ rakytníka, ktorý svojou kyslastou chuťou doplnil sladkú stéviu.

Rakytník rešetliakovitý je tŕnitý ker, vyrastajúci do výšky až niekoľkých metrov. Jeho plodmi sú drobné oranžové bobule – vitamínové bomby (už jedna bobuľka obsahuje dennú dávku vitamínu C!), chuť býva kyslastá, celkom dozreté plody sú aj sladkokyslé. Rakytník je dvojdomá rastlina, pri jeho pestovaní teda potrebujete samčí aj samičí ker, alebo ako vravím ja: chlapca aj dievča :)

Ak vyskúšate medovkový sirup podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca Alebo mi nechajte komentár tu dole :)DSCN7386

4 thoughts on “Medovkový sirup so stéviou”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.